Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Русия извърши срещу Киев най-голямата атака с дронoве от началото на войната

Руските сили осъществиха мащабна четиричасова атака с дронове в Киев в малките часове на 25 ноември, която се оценява като най-голямата подобна атака срещу страната след началото на Специалната военна операция от февруари 2022 г. Това се случва ден след като Украйна извърши една от най-мащабните си атаки с дронове срещу Крим. Най-малко петима души са ранени, жилищни и нежилищни сгради са повредени в различна степен. Прекъснато е електрозахранването в десетки сгради.

Сергей Попко, началник на Киевската градска военна администрация, съобщи в "Телеграм" около 4:00 сутринта местно време на 25 ноември, че руските сили са извършили атака с дронове в предградията на Киев. Към 7:20 ч. сутринта противовъздушната отбрана продължаваше да действа в града, а половин час по-късно Киевската градска военна администрация съобщи, че отломки са паднали върху четириетажна жилищна сграда в югозападната част на Киев.

Кметът на Киев Виталий Кличко и Сергей Попко обявиха, че останките от свален дрон са паднали върху висока сграда в Днипровския район, което е довело до пожар. При падането на отломките от друг дрон се е срутил етаж на пететажна жилищна в Соломянския район, в който освен материални щети, има пострадали хора, в т.ч. 11-годишно дете. Кличко съобщи също, че спасителите работят по изваждането от развалините на две жени.

През цялата нощ Военновъздушните сили информираха за дронове "Шахед" в Херсонския, Николаевския, Днипропетровския и Черниговския район, както и в районите на Кривий Рог, Суми и Киев. Първоначално военновъздушните сили на Украйна казаха, че 71 от 75-те дрона са били свалени, но впоследствие преразгледаха броя им и обявиха, че свалените дронове са 74. С изключение на осем, всички останали са били свалени над Киев и околния регион, съобщи говорител на ВВС каза по телевизията.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски посочи, че атаката е дошла в ранните часове на деня, в който украинците отбелязват най-тежката си национална трагедия - Гладомора от 1932 - 33 г.

"Умишлен терор... Руското ръководство се гордее с факта, че може да убива", написа Зеленски в "Телеграм". 

Източници: "Дневник", dnes.dir.bg

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Русия извърши срещу Киев най-голямата атака с дронoве от началото на войната | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!