Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Цената на електроенергията във Финладния стана отрицателна, падна до минус 203 евро


ВЕЦ във Финландия, снимка: Wikimedia/Creative commons

Финландската енергийна компания Kinect Energy призна, че случайно е предложила да продаде огромно количество електроенергия, над 5700 мегавата на час, много повече, отколкото всъщност може да осигури, съобщи Bloomberg.

В резултат на това цената на електричеството се срина до минус 203 евро за мегаватчас на Nord Pool, електроенергийната борса в Северния регион.

Така електроенергията беше оценена като буквално по-евтина от безплатната за деня.

„Леко опростено, можете да кажете, че са продали нещо, което не са имали, и купувачите са купили нещо, което не съществува“, каза Понтус де Маре, ръководител на системните операции в Svenska Kraftnat пред Bloomberg.

Финландската агенция за управление на мрежата, Fingrid, беше принудена да се намеси. Тя каза, че сега ще закупи евтината електроенергия и ще се опита да балансира нещата за местните клиенти до края на деня.

Теоретично това може да означава, че ще се плаща на някои финландци, за да употребяват евтина електроенергия.

Това не е първият такъв случай във Финландия. През май цените на електричеството станаха отрицателни поради свръхпредлагане от водноелектрически доставчици.

Въпреки че това може да е страхотна новина за финландците, на които през 2022 г. беше казано да се опитат да ограничат използването на сауна, тъй като цените на енергията скочиха поради войната в Украйна, Fingrid помоли потребителите да го приемате спокойно, дори ако цените са исторически ниски.

„За доброто на електрическата система би било добре потребителите да не реагират прекалено, защото това е ситуация на пазарен провал“, каза Йоне Япинен от Fingrid пред финландския вестник Helsingin Sanomat.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Цената на електроенергията във Финладния стана отрицателна, падна до минус 203 евро

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!