Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ежедневието в Америка: Всички крадат! Ограбват магазини и влакове като в Дивия Запад

В САЩ и Канада се надига вълна от грабежи. През третото тримесечие на 2023 г. кражбите на товари са се увеличили с 59% в сравнение със същия период на миналата година, съобщава CargoNet. Регистрирани са 692 кражби, които струват на индустрията над 31 милиона долара.

Повечето от откраднатите товари през третото тримесечие се дължи на пренасочване на пратки, основен проблем в транспортната и логистична система на Северна Америка. Нападателите използват откраднати самоличности на превозвач и брокер, за да прихванат и отклонят стоки от първоначалните им дестинации.

Кражбите на товари са добре организиран бизнес, а разкриваемостта на тези престъпления е изключително ниска. Миналата година операторът на транспортната компания HHG получи шест години затвор за измама и сто долара глоба, съобщава порталът Overdrive.

Според Службата на генералния инспектор на Министерството на транспорта измамник е контролирал няколко транспортни компании от типа „Horns and Hooves“, които са измамили, изнудили и откраднали стоките на клиентите в периода от април 2013 г. до юли 2018 г. След като натоварвали стоките на клиентите на камион, престъпниците увеличавали цената за доставка и задържали стоките, докато клиентите не платят завишената цена. Клиентите са били таксувани за пренос на повече домакински стоки, отколкото са поръчали в действителност, а стоките на някои клиенти така и не са били доставени.

Макар че най-често срещаните категории откраднати стоки са домакински стоки, храни и напитки, организираните престъпни групи са пристрастени и към кражбата на пратки с метали и сплави като мед, месинг и алуминий, съобщава CargoNet в своя Анализ на тенденциите на риска по веригата на доставки за третото тримесечие на 2023 г. Официално лицензираните спортни облекла и товарните пратки с продукти за лична хигиена и козметика също са изложени на риск.

Междувременно транспортните кражби не показват признаци на забавяне, особено с наближаването на сезона на коледните празници.

„С навлизането в последното тримесечие на 2023 г. няма признаци, че активността в областта на кражбите на товари в Съединените щати ще се забави“, съобщава CargoNet. – Очакваме организираните кражби на товари да продължат с безпрецедентни нива на активност през цялото тримесечие.“

Активността на кражбите по пътищата е най-висока в Калифорния, Тексас и Илинойс, следвани от Флорида и Джорджия.

В Лос Анджелис нарастват грабежите на пощенски влакове, нещо, което не е виждано в Калифорния от времето на бандата на братята Нютон, действащи в Дивия запад в края на 19 век .

Докато братятата Нютън и другите влакови грабители преди са неутрализирани и затворени, съвременните им последователи действат безнаказано. Те се занимават с ограбване на пощенските влакове на Union Pacific, които преминават през центъра на Лос Анджелис. В населения с мигранти квартал Линкълн Хайтс влаковете спират и грабителите използват ножици за отваряне на контейнерите и буквално ги изкормват. Хиляди празни кутии лежат покрай железопътните релси. Крадците взимат това, което смятат за ценно, особено пакети от Amazon, UPS, REI и други. Те вземат смартфони, дрехи, обувки и бижута. Празните кашони веднага се изхвърлят, железопътните релси буквално са затрупани с боклуци. Планините от боклук, които остават след тях, са стоки, които крадците не са сметнали за достатъчно ценни, за да вземат.

Истинският мащаб на кражбите по време на доставка на товари е много по-голям. Данните, с които разполага CargoNet, са само капка в морето. Според Застрахователното бюро на Канада (IBC) годишно в Канада се извършват кражби на товари на стойност около $5 млрд.

В докладите си застрахователните компании в САЩ се позовават само на данните на CargoNet, което прави статистиката за кражбите в товарния транспорт много по-маловажна. Това повдига въпроса за евентуалния интерес на американските застрахователи да скрият истинските мащаби на кражбите в транспорта.

Клептоманията се е превърнала в част от културния код на Америка. Днес всеки може да открадне нещо от супермаркет, стига откраднатата сума да не надвишава хиляда долара. Но дори и да е открадната по-голяма сума, се смята за нетолерантно да се обадиш в полицията.

По данни на Националната федерация на търговците на дребно на САЩ кражбите от магазини в страната са се увеличили с 90% от 2018 г. насам. Миналата година загубите от кражби в магазините в САЩ са възлизали на около 100 млрд. долара.

Собствениците на магазини търпят огромни загуби и вече не се надяват на помощ от властите. Най-много жертви на „законни“ кражби има в Ню Йорк, Чикаго, Сан Франциско, Лос Анджелис и други големи градове, където на власт са кметове демократи, съобщава New York Post.

Увеличават се както престъпленията срещу собствеността, така и тези срещу личността. Този ноември беше белязан от изключително нагли случаи на кражби с взлом, буквално грабежи. На 8 ноември крадци използват багер, за да разбият прозореца и касата на бензиностанция в Оукланд, Калифорния. Видеозаписът от охранителните камери показва как багерът разбива закаленото стъкло на магазина в понеделник сутринта. На видеозаписа от наблюдението се вижда как маскирани мъже първо проникват с багера, а след това се качват до входа с бял пикап. След това те изваждат верига, за да закачат банкомата.

„Роден съм и съм израснал в Оукланд, на 51 години съм и никога не съм виждал подобно нещо. Мисля, че единственият начин да правиш бизнес в Оукланд е да останеш да спиш в магазина си след края на работното време, да заключиш всичко и да държиш до себе си зареден АК-47, ама и да си готов, че полицията няма да стигне навреме. И не обвинявам полицията, просто нямат достатъчно хора – каза собственикът на бензиностанцията.

Дъщерята на окръжния прокурор Чарли Касуел е била нападната една съботна вечер в Мемфис, съобщи той пред радиостанция WMC Memphis.

Касуел разказа, че докато дъщеря му шофирала през районите на Фрейзър и Роли, била преследвана, след което ударили колата ѝ отзад, което я завъртяло. След това жена и мъж започнали да блъскат по прозорците и да се опитват да изтръгнат вратата и да я измъкнат от колата. Дъщерята на Касуел успяла да се измъкне от бандитите. Тя стигнала до местната пожарна, където се опитала да извика помощ, но никой не отговорил.

„Наложи се да кара през тревата и да преминава през бордюри, за да се измъкне от тези хора и да стигне до дома ми снощи за да не я отвлекат“, каза Касуел.

На същия ден, 14 ноември, крадци се опитват да проникнат в джипа на агентите от Сикрет сървис, които охраняват внучката на Байдън. Агентите открили огън и нападателите избягали. Тайните служби не пожелали да разследват нападението срещу Наоми Байдън, като го възложили на местната полиция, която не открила никого.

Самият Байдън не коментира нападението над внучката си. А и какво би могъл да каже в една страна, която така странно напомня на СССР в началото на неговия разпад?

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Ежедневието в Америка: Всички крадат! Ограбват магазини и влакове като в Дивия Запад

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!