Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Безопасните варелите, които причинаха обгазяване в половин София и вкараха 2-ма в болница, вече са преместени... в другия кра...

Изтеклото вещество се използва в проверката на газстанции и бензиностанции

Варелите, които причиниха обгазяване в столицата, вече са преместени, съобщи БНТ.

Остра задушлива миризма притесни жителите на столични квартали в над половин София. Обгазяването е заради унищожаване на варели в цех на фирма за скрап в кв. "Военна рампа". Наложила се е евакуация и на служители в близки предприятия. От Столичната РЗИ обясниха, че няма опасност за хората, въпреки това в Спешна помощ са приети хора с неразположение и задух.

Изтеклото вещество се използва в проверката на газстанции и бензиностанции. Не е е токсично и не е опасно, въпреки силната си миризма, потвърждават отговорните институции.

"Няма опасност за населението, така че не се налага нито евакуация, нито спиране на учебни занятия и каквито и да било други дейности, тъй като това е това е безвреден газ. Имали сме такъв случай преди няколко години по същия начин с кофа на боклук в района на булевард Мадрид. Така че по същия начин, миризмата е остра, задушлива, неприятна", заяви директорът на дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столичната община Красимир Димитров.

Става дума за бидони с вещество, което се ползва за ароматизатор - маркер за пропан-бутан.

Силната миризма тръгва от района на гара "Север" при смачкване на варели, вследствие, на което е изтекло остатъчно вещество и вятърът го е разнесъл.

"Варели в, които е съдържан меркаптан. Това е веществото, което се облагородява пропан-бутана, за да усещаме тази миризма. Знаем всички, че пропан-бутанът няма мирис. В момента, в който установиха, че това са варелите, служителите ги обезопасиха и изолираха, за да не изтича. Става въпрос за остатъци на минимално количество меркаптан в самите варели, но знаете, че тя е много силна миризмата", каза главният инспектор "Пожарна безопасност и защита на населението" Мария Стоянова.

Затова и първият сигнал е за миризма на газ.

"Уникална миризма, страшна и в първия момент, понеже карам такси помислих, че от моята газова уредба нещо не е наред. Слязох веднага отидох на майстор, той ми прегледа колата, взе ми 20 лева и вика не е от тебе", сподели таксиметровият шофьор Никола Николов.

Силната миризма е станала причина някои училища в засегнатите райони да освободят учениците от занимания. Децата от 54-о СУ "Иван Рилски" в Толстой споделиха, че цял ден е миришело, учителите им казали, че не е опасно и ги помолили да затварят прозорците.

"Вътре мирише много силно на газ и се задушаваме и не ни пускат да си ходим, а вътре се задушаваме, няколко ученика вече повърнаха", каза ученик на училището.

Междувременно стана ясно, че заради замайване от силната миризма, трима души са потърсили помощ в Пирогов.

От Столичната регионална здравна инспекция направиха замерване на въздуха и ще оставят в следващите часове станцията в района на обгазяването, за да следят има ли замърсяване.

От компанията за рециклиране не отговориха на въпросите на нацианалната телевизия за причината да обезпокоят гражданите на София.

Какво представлява меркаптанът? 

Меркаптанът, познат още като етантиол, е безцветен газ или бистра течност с особен мирис. Добавя се особено активно към газообразни продукти, като например пропан-бутан, за да служи като индикатор при изтичането на газ.

Води се сероорганично съединение с формула CH3CH2SH. Структурата му е аналогична на тази на етанол, но със сяра на мястото на кислорода. Миризмата на меркаптан e неприятна, като според някои тя наподобява силен аромат на чесън.

Парите на етантиола са по-тежки от въздуха и могат да раздразнят носа и гърлото. Може да бъде токсичен при поглъщане, вдишване или контакт.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Варелите, които причинаха обгазяване в половин София и вкараха 2-ма в болница, вече са преместени | Днес.dir.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!