Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Спряха микрофона на Радостин Василев след информация за психично болни и "рогоносци"

Киро и Лена заедно разхождат бебето, къде е Миро?

Лена Бориславова към Радостин Василев: „Ще си изчезнал“, той: „Така ли изчезна Алексей Петров?“

На фона на скандали, НС създаде временна комисия, която да проучи нарушенията на правата на психичноболните пациенти у нас

На фона на скандали в залата, парламентът създаде временна комисия, която да проучи какви нарушения на правата на психичноболните пациенти са констатирани у нас от Европейския комитет против изтезанията и омбудсмана на Република България и да изготви законодателни промени, с които да се гарантират равните права на българските граждани. "За" гласуваха 137 народни представители, нямаше "против" и "въздържал се". По време на дебатите се стигна до остри реплики между независимия Радостин Василев и народните избраници от ПП-ДБ Мирослав Иванов и Искрен Митов.

Предложението за създаване на комисията е внесено от депутати от "Продължаваме промяната - Демократична България". При представянето на мотивите Стела Николова цитира части от доклада на Европейския комитет против изтезанията, който е бил на посещение в края на март тази година в психиатрични болници и домове за социални грижи в България.

Тя посочи, че делегацията е получила твърдения от пациенти, че персоналът им крещи и санитарите също така нанасят удари. Николова отбеляза, че много от стаите са пренаселени, обстановката в отделенията е подчертано затворническа, а персоналът - крайно недостатъчен. Международните насоки относно използването на средствата за ограничаване на движенията не се спазват, цитира още тя доклада.

От ГЕРБ-СДС и "Възраждане" подкрепиха създаването на комисията, но изразиха притеснения относно евентуално отпадане на института на запрещението, както и опасения относно прехвърляне на социалните грижи на неправителствени организации. 

В залата бяха разменени реплики за рогоносци

Киро и Лена заедно разхождат бебето, къде е Миро?

May be an image of 2 people and hospital
Хер Флик:·Хелга, не съм експерт, но май не е барал точно парапета

Скандалите в залата започнаха след като всички партии предложиха свои хора за членове на комисията. На трибуната излезе Петър Петров от "Възраждане", който се обърна към нечленуващия в парламентарна група депутат Радостин Василев и го помоли да номинира за член на комисията депутата от ПП-ДБ Искрен Митев.

"Със своите изказвания е доказал, че той има всички качества и съответния опит да бъде член на тази комисия. Надявам се с участието на г-н Искрен Митев тя да направи така, че да бъдат създадени законодателни промени, които да не позволят хора като него повече да бъдат народни представители", каза Петров, отбелязвайки, че с житейския си опит Митев би бил полезен за работата на комисията.

На свой ред Василев каза, че "за първи път пациенти заедно с лекуващи ще бъдат част от една и съща комисия".

"Трябва сериозно да се обърнем към това и да помогнем на Искрен Митев", смята бившият депутат от ПП-ДБ, според когото присъствието в пленарната зала (на Митев) "нанася непоправими щети върху психическото му състояние". В заключение призова залата да стане на крака за Митев.

Председателстващата заседанието Росица Кирова опита безуспешно да успокои обстановката. Елисавета Белобрадова от ПП-ДБ взе думата и направи забележка, че се шегуват с болни хора, а размяната на шеги между тях е детинска. И помоли Кирова да сложи край на спора. 

След нея на трибуната излезе и Мирослав Иванов от ПП-ДБ, който призова заместник-председателката на НС да отнема думата на депутати, когато се налага, както и им налага наказания. Докато той говори, от залата се провикна Борис Аладжов, но вместо наказание, Кирова само му каза, че го предупреждава за последно.

"Тази точка дава да се покаже колко ниско е нивото в Народното събрание, как хора, които нямат никаква политическа платформа, идеи, идеология, се провалиха брутално на изборите. Единствено им остава да атакуват един човек. Един ден, когато сте презрени от децата си, не само от обществото, ще си спомняте как сте се подигравали с хора, на които ние се опитваме да защитим правата", обърна се Искрен Митев към "Възраждане" и Василев.

Радостин Василев продължи в духа, подет в началото на дебатите, като каза:

"Мирослав Иванов. Съхранявал съм една година да взимам отношение по негови изказвания, защото знам какво му е на това момче. Той да излиза тук и да говори за морал... Той, Лена Бориславова и Кирил Петков унищожиха морала в политиката по най-безобразния начин. Рогоносецът беше заместник-председател на парламента, защото по парапетите е била...",

Последните му думи не се чуха, тъй като Росица Кирова му спря микрофона и се закани да провери стенограмата и да му наложи наказание, ако се окаже, че е чула правилната дума. В крайна сметка той получи наказание "забележка" за употребената от него дума. 

Сагата продължи с размахване на съобщение от Лена Бориславова, по думите на самия Василев, който се почувствал заплашен от съобщение от нея, което прочете: "Тъкмо да си помисля, че не можеш да паднеш по-ниско и хоп, намираш нови дъна. Нищо, ще почакам, ще си изчезнал".

"Тя явно си мисли, че може да пише на мен като на Борисов и Деси Атанасова. Как може да ме заплашва някаква жена със съобщение? Сега ще подам сигнал срещу нея в прокуратурата. За много по-малко нещо аз съм подсъдим в момента без да заплашвам никого. Как точно ще изчезна аз?", продължи Василев, правейки препратки към смъртта на Алексей Петров.

Какво приеха в крайна сметка депутатите? 

Въпреки скандалите, парламентът прие да се създаде временна комисия, която да проучи какви нарушения на правата на психичноболните пациенти са констатирани у нас. 

Снимка: БТА

На комисията се възлага задача да се изведе на водещо място в Националната стратегия за психично здраве гарантирането на спазване правата на тези пациенти и да се обсъди и предложи отпадане на института на запрещението. Освен това, съвместно с неправителствени организации и медицински експерти, да се предприемат нужните стъпки да се осигури деинституционализирането на психичноболни пациенти и зачитане на личния им избор.

Временната комисия се състои от 12 народни представители - по двама от всяка парламентарна група. Тя се избира за срок до изчерпване на предметния ѝ обхват, но не по-късно от шест месеца от създаването ѝ. В края на своята дейност комисията следва да излезе с доклад.

За председател на временната комисия беше избрана Деница Сачева от ГЕРБ-СДС, а за членове Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС, Росица Пандова и Стела Николова от "Продължаваме промяната - Демократична България", Маргарита Генчева и Георги Георгиев от "Възраждане", Севим Али и Хатидже Георгиева от ДПС, Валентина Димова и Смиляна Нитова от "БСП за България" и Цветан Предов и Станислав Богдански от "Има такъв народ". 

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Спряха микрофона на Радостин Василев след подигравки за психично болни и "рогоносци" | Днес.dir.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!