Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Forbes: Руската система “Полe-21“ променя курса на американските „Екскалибур“ и те не поразяват целта си


Система за радиоелектронна борба „Полe-21“, снимка: Eurasian Times

Руските системи за радиоелектронна борба „Полe-21“ заглушават GPS-сигнала на 155-милиметровите управляеми снаряди с увеличен обсег на действие „M982 Екскалибур“, които САЩ доставят на Украйна, съобщи Forbes.

Американският военен анализатор Викрам Миттал посочва, че „конфликтът между Украйна и Русия показа въвеждането на множество нови технологии и много от тези системи повлияха пряко на артилерийските операции“.

„Главнокомандващият украинската армия ген. Залужни идентифицира няколко руски напредъка като източник на проблеми за украинските сили. По-конкретно, руснаците постигнаха успех с техните боеприпаси „Ланцет“, пише американският военен експерт. „Тези изключително точни и компактни дронове са трудни за откриване и работят по непредсказуема траектория на полета, което възпрепятства украинските контрабатарейни усилия“, посочва Миттал.

Освен това руската система за радиоелектронна борба „Полe-21“ заглушава GPS-сигналите, необходими за снарядите „Екскалибур“, изстреляни от украинците. Заглушаването на сигнала води до това, че управляемите снаряди се отклоняват от планирания курс и не поразяват целта си.

„Украйна получи редица системи за радиоелектронна война като чуждестранни военна помощ, които вероятно ще включват GPS заглушаване на сигнала, което ще попречи на руските дронове и прецизни снаряди. Въпреки това съществува текуща технологична еволюция и от двете страни, като руснаците вероятно вече са разработили контрамерки срещу системите за електронна война и блуждаещите боеприпаси, използвани от Украйна“, посочва военният експерт.

Украйна губи по 10 000 дрона месечно заради руските системи за радиоелектронна борба, се казва в доклад, публикуван от британския Royal United Services Institute.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Forbes: Руската система “Полe-21“ променя курса на американските „Екскалибур“ и те не поразяват целта си

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!