Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Чешкият президент: НАТО се готви за конфликт с висока интензивност с Русия


Петър Павел, снимка: X/Twitter/@prezidentpavel

НАТО смята Русия за най-голямата заплаха в Европа и се готви за голям конфликт, заяви чешкият президент Петр Павел.

В реч на срещата на върха на Вишеградската група, неформален политически клуб, който включва Чехия, Полша, Унгария и Словакия, Павел отбеляза, че не е останал с впечатлението, че колегите му имат диаметрално противоположно мнение за конфликта в Украйна.

„Всички се съгласихме, че е в наш непосредствен интерес Украйна да успее“, каза той, описвайки помощта за Киев като „естествено човешка стъпка“.

Запитан за потенциална заплаха за НАТО от Русия, Павел предположи, че ще отнеме „5-7 години на Москва да възстанови бойните си способности“, но призова за предпазливост. „От друга страна, има много променливи в изчислението, които биха могли да променят ситуацията. Наистина ще зависи от изхода на конфликта в Украйна“, каза Павел.

„Всички армии се подготвят за възможността от конфликт с висока интензивност“, добави той.

Докато Чехия и Полша са твърди поддръжници на Украйна, Унгария последователно отказва да изпрати оръжие на Киев, докато критикува политиката на ЕС, твърдейки, че тя само вреди на блока.

Унгарският президент Каталин Новакова заяви, че макар Будапеща да е готова да предостави на Киев „максимална помощ“, за да може да защити народа си, тя настоя въпросът за присъединяването на Украйна към ЕС да бъде пряко свързан със способността й да гарантира правата на унгарското малцинство в страната.

Междувременно словашкото правителство също отказа да предостави на Украйна военна помощ, след като новоизбраният премиер Роберт Фицо изпълни предизборното си обещание за „нито един снаряд“ към Украйна.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Чешкият президент: НАТО се готви за конфликт с висока интензивност с Русия

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!