Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Едно време беше ВИЦ! Днес става реалност!: "Когато всички страни напуснат ЕС - в него ще останат само България и Румъния, защото...


Facebook

Крайната десница с Вилдерс начело печели вота в Нидерландия

Партията на свободата ще има с 10 депутати повече от социалдемократите и зелените, трета е формацията на Рюте

Партията на свободата на крайнодесния политик Герт Вилдерс, който обеща край на имиграцията към Нидерландия, води с голяма преднина на парламентарните избори в Нидерландия, предаде Ройтерс.

Според екзитполовете след днешните парламентарни избори в Нидерландия Партията на свободата на Вилдерс излиза на първо място и ще има 35 от 150 места в парламента.

На второ място се нарежда обединението на социалдемократи и зелени, предвождано от бившия европейски комисар Франс Тимерманс. Тази коалиция получава с 10 места по-малко от Партията на свободата, според данните от екзитпол, цитирани от Ройтерс. Агенцията отбелязва, че тази разлика е по-голяма от очакваното.

Преднината на Вилдерс изглежда твърде голяма, за да има промяна в резултатите, посочва Ройтерс.

Партията на досегашния премиер Марк Рюте, който подаде оставка и се оттегля от политиката, е на трета позиция и печели 23 депутатски места, информира БТА.

Според АФП резултатът от вота е политическо земетресение, което ще се почувства далеч отвъд границите на страната.

Герт Вилдерс обеща да сложи край на "цунамито от убежища и имиграция" и да върне страната на нидерландците, предаде агенция Ройтерс.

Той яхна вълната от антиимиграционни настроения в Нидерландия и хвърли вината за недостига на жилища върху притока от търсещи убежище, пише БТА.

Крайнодесният политик, който се е самообявил за почитател на унгарския премиер Виктор Орбан, защитава също така позиции против ЕС, като призовава Нидерландия да контролира границите, да намали значително плащанията си към съюза и да блокира приемането на нови членове, напомня Ройтерс.

Въпросът за имиграцията, който предизвика падането на последното правителство на Марк Рюте, който е премиер от 13 години, бе най-актуалната тема в кампанията, припомня Ройтерс.

След обявяването на резултатите от екзитполовете, в кафене в Хага привърженици на Герт Вилдерс избухнаха в радостни възгласи и прегръдки и размахваха ръце във въздуха.

В телевизионен дебат преди изборите Вилдерс заяви, че Нидерландия не може да поеме повече мигранти и търсещи убежище.

"Трябва да помислим първо за нашия народ. Затворени граници. Нула търсещи убежище", заяви политикът.

Той е международно известен с антиислямската си политика и беше осъден от нидерландски съдия за дискриминация, след като на предизборен митинг обиди мароканците през 2014 г.

Вероятно Вилдерс ще води преговорите за съставяне на правителство, които ще започнат в петък. Той е заявявал, че иска да оглави страната, но ще трябва да си сътрудничи с други партии, за да сформира коалиция с мнозинство в парламента. Този процес обикновено отнема месеци, напомня Ройтерс.

Очаква се Вилдерс да се опита да направи дясно правителство с Народната партия за свобода и демокрация и новосъздадената партия "Нов социален договор". Разговорите се очертават като трудни, тъй като и двете партии заявиха, че имат сериозни съмнения за сътрудничество с него, заради открито изразените му антиислямски позиции.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Крайната десница с Вилдерс начело печели вота в Нидерландия | Днес.dir.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!