Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Комунизъм 2.1: Европарламентът гласува за премахване на правото на вето на държавите-членки


Европарламентът одобри в сряда плана за премахване на правото на национално вето на държавите-членки на ЕС. Решението е част от предложена реформа на Евросъюза, която цели да  централизира  властта на Брюксел, като намали тази на националните правителства.

Общо 291 евродепутати подкрепиха предложението, представено от групата „Верхофстад“, евродепутати, водени от Ги Верхофстад, за изменение на договорите на Европейския съюз в полза на по-голяма централизация и ограничаване на суверенитета на държавите-членки.

Решението беше прието с мнозинство от едва 17 гласа, след като фракция от консервативни парламентарни групи изрази значително противопоставяне на този ход.

В пленарния дебат по въпроса във вторник Верхофстад заяви, че правата на вето са били използвани от държавите-членки, разочаровани от политиката на Европейския съюз, за да „изнудват“ блока, визирайки унгарския премиер Виктор Орбан.

В отговор полският евродепутат Яцек Сариуш-Волски обвини федералистите в Европейския парламент, че се опитват „да трансформират ЕС от общност на суверенни държави в супердържава“.

Сариуш-Волски подаде оставка от работната комисия, ръководена от Верхофстад, в знак на протест срещу разработването на плана, който допълнително ще политизира Европейската комисия, ще даде на Брюксел изключителни правомощия по няколко въпроса, включително околната среда, образованието и общественото здраве, и ще премахне необходимостта от единодушие между държавите-членки в ключови области на политиката.

Полският евродепутат нарече този ход „мълчалив пуч с комунистически корени“.

Заместник-председателят на групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) Роб Роос написа в X/Twitter: „В Страсбург нашата демокрация е погребана.“

Промяната на договора за ЕС обаче остава въпрос, по който се изисква единодушие между правителствата на държавите-членки.

Унгария и Полша, дори при потенциално либерално правителство, водено от Доналд Туск, остават против плановете, а няколко други държави изразиха значителна загриженост относно това, което много критици смятат, че е поредното заграбване на власт, което ще служи на интересите на по-големите държави-членки и ще прехвърли по-нататъшен суверенитет от държавите-членки на Брюксел.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Remix News

Европарламентът гласува за премахване на правото на вето на държавите-членки

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!