Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Защо скандинавските държави са толкова богати

В Северна Европа има малко слънчеви дни. Регионът е далече от натоварени търговски пътища. Почвата в скандинавските държави е неплодородна и няма изобилие от минерали. Географското положение на региона абсолютно не благоприятства благосъстоянието на населението. Мозъчните тръстове обаче редовно включват скандинавските държави в списъка на най-успешните страни в света.

Какво от научна гледна точка позволява на скандинавците да бъдат толкова богати?

Скандинавският модел

В науката формулата за успешно икономическо и социално развитие, обединяваща скандинавските страни, е наречена „скандинавски модел“.

Моделът се характеризира с прогресивно данъчно облагане, колосални инжекции на средства в образованието, здравеопазването и социалната подкрепа.

Образованието и медицината са безплатни. Властите насърчават развитието на малките предприятия и осигуряват цялостна защита на правата на човека и собствеността.

В същото време държавата ревностно гарантира, че финансовото състояние на гражданите остава приблизително същото. Ако пропастта между бедни и богати стане осезаема, системата преразпределя богатството.

Това се прави например чрез едновременно увеличаване на социалните помощи за семействата с ниски доходи и увеличаване на данъчното облагане за богатите. Скандинавия официално има най-високите данъци в света. Милионерите плащат съизмеримо с доходите си.

За такива решения много икономисти смятат скандинавския модел на развитие за „капиталистически социализъм“ и го разглеждат като уникално явление.

Ако скандинавската формула е толкова успешна, защо другите страни не я приемат?

Смята се, че опитът на Северна Европа не е приложим за други страни. Става въпрос за високото ниво на социална отговорност на скандинавците.

За сравнение, Transparency International, международна организация за изследване на корупцията, включва всичките пет скандинавски страни в топ десет на най-малко корумпираните страни в света.

Местните не злоупотребяват с щедростта на политическата система. Те не крадат от държавата, не лъжат при кандидатстване за социални помощи и имат високо ниво на доверие един към друг. Никоя друга нация на планетата не може да се похвали с такава социална отговорност.

Факт е, че просто наливането на пари в бюджета не решава проблема с общото благосъстояние. Трябва и специален манталитет. Култура, при която хората не крадат един от друг.

Ако има ниско ниво на социално напрежение в едно общество, тогава икономиката се развива по-бързо.

Защо скандинавците са толкова отговорни?

Учените посочват две причини: влиянието на северния климат и липсата на крепостничество в миналото.

Смята се, че студеното време обединява обществото. Студът насърчава развитието на взаимната помощ и кара хората да мислят как да подобрят положението си. Северните народи винаги са се отличавали с единство и войнственост.

Освен това, освен датчаните, скандинавците не познават крепостничеството. Тук робство никога не е имало. Такъв положителен исторически опит е оставил своя отпечатък: обикновените хора се доверяват на властимащите.

На богатите не се гледа като на потисници, а на бедните никога няма да се гледа като на губещи. Основата на просперитета са самите хора. Ако искат да живеят в богата, развита страна, тогава гражданите трябва да мислят не само за себе си, но и за своите сънародници.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Защо скандинавските държави са толкова богати

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!