Следвайте "Буднаера" в Телеграм

23-годишен българин печели първо място на световната конференция по медицина в Лондон

Пламен Пенчев е 23- годишен младеж, на който животът му е изпълнен с безброй трудности. Още от малък разбира какво е да загубиш родител и да поемеш част от семейните задължения на плещите си. Това обаче го прави по-борбен и изгражда в него силен и непобедим дух. Решава да следва мечтата си – да стане известен лекар. „Медицински университет“ – Пловдив го приемат с отлични оценки. Печели стипендия и така се отдава изцяло на ученето. Едва втори курс започва активно да се занимава с научна дейност – пише статии и участва в конгреси. Съосновател и председател е на български студентски клуб по невронаука „Неврологика“. Има 23 участия на международни конгреси, 10 публикувани статии и 9 рецензии в медицинско списание. Зад успеха му стои надеждата за по-добро бъдеще. Пламен мечтае за семейство и един ден децата му да живеят добре, без лишения и то в България.

„Искам да специализирам в Германия. Там са страхотни специалисти и мечтая да бъда от най-добрите лекари! След това обаче искам да приложа знанията си в България!“, пламенно разказва бъдещия лекар.

След много дни и нощи успехът не закъснява. По време на участието му в конференцията по спешна медицина в гр. Лондон, Пламен разбира, че е единственият българин, който има право на участие в нея. Той е и сред едва петимата делегати от цял свят на престижната конференция. Там той представя България и своя университет по най- добрия начин. В течение на двудневното събитие, присъства на практически обучения по спешна медицина и травматология и представя своята постерна сесия, презентира наученото, където си спечелва първото място!

Младежът печели стипендия, с която успява да покрие разходите си и се фокусира над научната дейност и курсовете по немски език. Негов план за бъдещето е да специализира в Германия, където да развие максимално своя потенциал и да се върне в гр. Пловдив, където да преподава в катедрата по неврохирургия на „МУ“- Пловдив, а с времето си е поставил цел да стане професор, за да помага на студентите, да бъде техен ментор и мотиватор в  академията по неврохирургия за студенти, която мечтае да създаде.

Пламен споделя, че за да успееш в дадена насока е важно да не се страхуваш и да рискуваш. Той поема риска и се занимава с най- голямата си страст- медицината, по-конкретно хирургията, която върви ръка за ръка с научната дейност.

Въпреки по-добрите възможности за реализация и специализация в Германия, за него е важно да се върне в България, за да сложи край на порочните практики, залегнали дълбоко при младите лекари-специализанти. В Германия има по-добри технологии и практики за лечение, но Пламен държи да се завърне в Родината си, защото има нужда от лекари и развитие на медицината.

Младежът апелира хората никога да не се подценяват и да се борят за мечтите си, въпреки трудностите! 

Автор: Мая Панчева

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: 23-годишен българин печели първо място на световната конференция по медицина в Лондон — Newsmaker.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!