Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Тагарев призна: Над 50% от оръжието ни отива за Украйна

Директно или по заобиколен път в Украйна отива над 50% от производството на българските оръжейни заводи. Това обяви пред в. "Файненшъл Таймс" министърът на отбраната Тодор Тагарев.

Украинка представи България на "Мис Вселена"

По оценки на българските власти, страната ни произвеждат около 40% от патроните и снарядите, които Украйна използват против руската армия. България е една от малкото страни, където продължават да се произвеждат боеприпаси по съветски образец и това я прави незаменим доставчик за Украйна, отбелязва вестникът.

Това на практика е първото официално признание от властта, че страната ни произвежда оръжие и боеприпаси за Украйна - нещо, което се знае още от първите месеци на войната през 2022 г. Тогавашният вицепремиер и министър на икономиката Корнелия Нинова, което е принципал на военните заводи, яростно отричаше този факт и дори се кълнеше: "Нищо един български патрон не е заминал за Украйна" - лъжа, която многократно вече бе разобличена.

Значителна част от доставките за боеприпаси се пада на комапнията "Емко", собственост на Емилиян Гебрев. "Файненшъл Таймс" припомня, че през 2015 г. два пъти са се опитали да го отровят с вещество, приличащо на новичок. "Първият взрив в склад на "Емко" е още през 2011 г., след това има още няколко диверсии, включително и след началото на войната в Украйна - миналата година огромен пожар избухва в завода в Карнобат", разказва Гебрев пред медиата.

Гебрев отбелязва, че "в над дузина от случаите, свързани с терористични актове и шпионска мрежа на Русия в България никой не е привлечен към отговорност". "Разследванията или са спрени, или буксуват, никой не е предаден на съд", казва той. Според него "след краха на съветския режим България твърде много се отпусна, създавайки удобна среда за агентите на ГРУ, които могат да действат свободно".

Български чиновник потвърждава думите му: "Руснаците много се интересуват от нашите оръжейни предприятия и хората, които ги ръководят. Въпросът е как властите могат да ги защитят. Халтурните разследвания и унищожените доказатества са проблем. Кой ще разследва дейността на прокурорите?"

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: lupa.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!