Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Newsweek моделира ядрен удар по Москва и Санкт Петербург с новото супероръжие на Байдън

Термоядрената бомба B61-13 с максимална мощност 360 килотона би убила моментално над 300 000 души

Всичко в радиус от един километър от мястото на детонацията ще бъде изпарено от огнена топка, докато ударната вълна ще разруши сгради и вероятно ще убие всички останали в радиус от километър и половина

Пентагонът възнамерява да обнови запасите си от термоядрени бомби B61 до контролирана версия 13. На този фон американският седмичник Newsweek поиска от учени да моделират ядрени атаки срещу Москва и Санкт Петербург и публикува симулация на бомбардировката на "двете столици", предава "Фокус".

Създаването на нова американска бомба, вариант на гравитационната бомба B61, разработена през 60-те години на миналия век по време на Студената война, беше обявено от Министерството на отбраната миналата седмица. В съобщение от Пентагона се казва, че B61-13 е предназначен да "засили възпирането на противниците и увереността на съюзниците", като предостави на президента Джо Байдън "допълнителни опции срещу определени по-трудни военни цели с голяма площ".

Въпреки че Пентагонът все още не е разкрил точно колко мощна ще бъде бомбата, служители разкриват, че тя ще бъде подобна на експлозивната мощност на по-стария модел, B61-7. Тази ядрена бомба имаше максимална мощност, еквивалентна на 360 килотона TNT, приблизително 24 пъти повече от тази на 15-килотонната бомба, която САЩ пуснаха над Хирошима, Япония, по време на Втората световна война.

Визуализацията е създадена с помощта на Nukemap, онлайн инструмент, създаден от историка на науката и ядрените технологии Алекс Уелърщайн. Тя показва, че бомба B61-13, избухнала над Москва с очаквана максимална мощност от 360 килотона TNT, би причинила значителни разрушения и би убила повече от 300 000 души.

Всичко в радиус от около един километър от мястото на детонация на бомбата ще бъде изпарено от огнена топка, докато тежките щети ще разрушат сгради и вероятно ще убият всички останали в радиус от километър и половина.

Всеки в рамките на около три километра от мястото на детонацията ще претърпи нива на излагане на радиация, толкова високи, че ще умре в рамките на един месец, докато 15 процента от оцелелите ще умрат от рак по-късно в живота.

На около три километра от точката на експлозията на бомбата, сградите ще се срутят, шансовете за възникване на пожар ще бъдат високи, ще има масова смърт и нараняванията ще бъдат "универсални", според Nukemap. Някои биха получили изгаряния, променящи живота им. Още смъртни случаи, свързани с радиация, вероятно ще настъпят в по-големия регион.

Симулацията показва, че смъртните случаи в Москва биха били около 311 480, докато броят на ранените ще бъде 868 860. Населението на руската столица се оценява на над 12,6 милиона души.

Ако бъде изстреляна срещу Санкт Петербург, бомбата B61-13 може да бъде още по-опустошителна, убивайки приблизително 360 150 и ранявайки други 685 930, според симулацията, създадена от Nukemap.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Newsweek моделира ядрен удар по Москва и Санкт Петербург с новото супероръжие на Байдън

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!