Следвайте "Буднаера" в Телеграм

"Лукойл": От 1 януари са застрашени доставките на горива за България

От дружеството предупредиха за принудително спиране на производството заради дерогацията

От "Лукойл" излязоха с позиция, в която се посочва, че отмяната от 1 януари 2024 г. на квотите за износ на нефтопродукти, които не могат да се пласират на българския пазар, фактически е равносилна на отмяна на дерогацията още от декември 2023 г.

"Липсата на възможност за износ на тези продукти ще доведе до бързо препълване на складовете на рафинерията, а това - до принудително спиране на производството. Това може да постави бургаската рафинерия в условия на повишен технологичен и логистичен риск и да застраши доставките на горива за българския пазар", коментират от дружеството.

"С оглед вероятните негативни последици от това намерение призоваваме съответните институции към диалог за намиране на изпълнимо безрисково решение. Ръководството на "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" заявява готовност да окаже активно съдействие по този въпрос", се посочва още в позицията на "Лукойл".

Ден по-рано ПП-ДБ се разбраха с ГЕРБ и ДПС, че дерогацията за внос на руски петрол ще бъде премахната преждевременно в две стъпки - от 1 януари спират квотите за износ, а от 1 март 2024 се спира окончателно вноса и преработката на руски петрол.

След постигнатото споразумение за спиране на дерогацията на "Лукойл Нефтохим" от 1 март следващата стъпка да се направят проверки за контрабандни практики и износ на петролни продукти към други страни в ЕС или САЩ. Това заяви народният представител от "Продължаваме Промяната - Демократична България" Ивайло Мирчев пред БНТ.

В тази връзка той припомни, че на законово ниво вече е уредена възможността за назначаване на особен управител. Той може да гарантира доставките на петрол, както и че няма да има криза на пазара на горива в България.

"Искаме от рафинерията да се подготви за спирането на вноса на руски петрол, без да се създаде криза на пазара на горива. Даваме срок 1 март, за да гарантираме, че цените в България няма да тръгнат рязко нагоре и за да не се създават турбуленции за правителството", каза той, като добави, че особеният управител може да осигури интереса на държавата в този процес.

Ивайло Мирчев заяви, че по време на служебното правителство не е направено нищо, за да бъде задължен "Лукойл" да представи план за плавно преминаване към неруски петрол. Такъв план вече има и се следи за неговото спазване.

Освен това служебното правителство не е направило нищо да получи приход от разликата в печалбата на рафинерията заради това, че използва по-евтиния руски петрол, отчете той.

"Най-големият грях е, че за последните 15 години "Лукойл" беше оставена да създаде доминираща, монополна роля на пазара на горива. Тя беше оставена да дерибейства и да създава ненормални търговски практики. В същото време цените преди облагане с акцизи, които са най-ниските в Европа, са средноевропейски. Трябва някой да поеме отговорност за тези 15 години бездействие", добави той.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: "Лукойл": От 1 януари са застрашени доставките на горива за България | Днес.dir.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!