Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Сиярто: Унгария, Сърбия и Северна Македония възнамеряват да попречат на България да увеличи таксите за транзит на газ от Русия

Унгария, Сърбия и Северна Македония ще предприемат съвместни мерки, за да попречат на България да въведе допълнителни такси за транзита на руски газ през своя територия. Това каза министърът на външните работи и външноикономическите отношения на Унгария Петер Сиярто.

"Докато Сърбия, която не е членка на ЕС, ни помага да осигурим нашите енергийни доставки, друга страна членка на ЕС я излага на риск. Надявам се, че усещате абсурдността на тази ситуация", каза унгарският външен министър за действията България, на пресконференция в Белград след среща със сръбския министър на минното дело и енергетиката Дубравка Негре.

Сиярто нарече неприемливо решението на българската страна, което не е съгласувано със съседните страни и застрашава енергийната им сигурност. Речта му беше излъчена на страницата на министъра във Фейсбук.

Сиярто припомни, че Унгария се обърна към Европейската комисия с молба да оцени тази „враждебна стъпка“ на България и се съгласи да координира действията си със Сърбия. "Ние също имаме Северна Македония на борда. Ще има и тясно сътрудничество и координация с тях", добави още Сиярто.

На 16 ноември той обсъди тези въпроси в Скопие със северномакедонския си колега Буяр Османи.

Сиярто подчерта, че решението на България противоречи на принципа на европейската солидарност: „Съюзниците не правят такива неща. Той също така нарушава търговските правила на ЕС. Митата не могат да се определят от страните членки, това е от компетенциите на общността. Това решение пречи на свободната търговия.

 „Очакваме България да отмени това враждебно решение и, ако това не се случи, Европейският съюз ще трябва да приложи своите правила, тъй като нито една страна-членка на ЕС не трябва да застрашава енергийната сигурност на друга държава или кандидатка за членство в ЕС“, каза Сиярто.

На 13 октомври българският парламент въведе допълнителна такса от 20 лв. (около 10 евро) на MWh за транзита на руски газ, доставен по газопровода "Турски поток" и неговите разклонения за Сърбия и след това за Унгария.

На 17 октомври Сърбия и Унгария подготвиха съвместно изявление, в което посочиха, че решението на България да увеличи ставката за транзит на газ от Русия е враждебна стъпка и също така „застрашава сигурността на енергийните доставки“ на двете страни.

На 10 ноември унгарският министър по въпросите на ЕС Янош Бока заяви, че е изпратил писмо до Европейската комисия и ако Брюксел не вземе мерки, Будапеща ще заведе дело срещу София в Европейския съд

На 26 октомври българският президент Румен Радев сезира Конституционния съд във връзка с въвеждането на допълнителни такси за транзита на руски газ, като отбеляза, че приетият закон нарушава редица разпоредби на конституцията, принципите за гарантиране на правото на собственост и свободна стопанска инициатива. Според президента подобна стъпка не отговаря на законността на данъците и таксите, тъй като не е ясен правният статут на вноската - дали е данък, такса или мито.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Сиярто: Унгария, Сърбия и Северна Македония възнамеряват да попречат на България да увеличи таксите за транзит на газ от Русия - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!