Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Русия зареди ракета с ядрен заряд за изстрелване! Достига 27 пъти скоростта на звука. СНИМКА

Ракетните войски на Русия са заредили междуконтинентална балистична ракета, оборудвана с хиперзвуковия летателен апарат „Авангард“ с ядрен заряд, в силоз за изстрелване в южната част на Русия, съобщи телевизионният канал на министерството на отбраната „Звезда“, предава Ройтерс.

Президентът Владимир Путин обяви за хиперзвуковия „Авангард“ през 2018 г., като заяви, че той е отговор на разработването от САЩ на оръжия от ново поколение и на американската система за противоракетна отбрана.

„Авангард“

При приближаването си към целта плъзгащият се апарат „Авангард“ се отделя от ракетата и е в състояние да маневрира рязко извън траекторията на ракетата с хиперзвукова скорост до 27 пъти скоростта на звука (около 34 хил. километра в час).

Телевизионният канал „Звезда“, собственост на руското министерство на отбраната, показа как балистична ракета се транспортира до силоз за изстрелване, бавно се издига във вертикално положение и след това се спуска в шахта в Оренбургска област близо до Казахстан. През 2019 г. Русия инсталира първата си ракета, оборудвана с „Авангард“, в същото съоръжение в Оренбург.

Русия и Съединените щати, двете водещи ядрени сили, изразиха съжаление за постоянното разпадане на договорите за контрол на въоръженията, които имаха за цел да забавят надпреварата във въоръжаването през Студената война и да намалят риска от ядрена война. Но САЩ, Русия и Китай разработват редица нови оръжейни системи, включително хиперзвукови.

Съединените щати смятат Китай за свой най-голям конкурент, а Русия – за най-голяма заплаха от страна на националните държави, докато президентът на САЩ Джо Байдън твърди, че този век ще бъде определен от екзистенциално съревнование между демокрациите и автокрациите.

Русия твърди, че господството на Съединените щати след Студената война се разпада и че Вашингтон от години сее хаос по цялата планета, пренебрегвайки интересите на другите сили.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Русия зареди ракета с ядрен заряд за изстрелване! Достига 27 пъти скоростта на звука. СНИМКА

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!