Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нов руски ядрен клуб удря по Европа: Унгария пусна първата ракета

Марк Андреев

Росатом подписа график за изграждане на нова атомна електроцентрала с унгарското правителство. Това е много повече от един изгоден договор. Това е новата енергийна експанзия на Русия, от която обединена Европа се страхува.

Мирният атом завладява Европа

В началото на седмицата Унгария се оказа в центъра на вниманието на световните медии.

Във вторник, 14 ноември, унгарският външен министър Петер Сиярто и ръководителят на Росатом Алексей Лихачов подписаха график за изграждане на атомната електроцентрала Пакс 2. Строителството трябва да приключи в началото на 2030 г.

"Подписахме работен график. Ще можем да пуснем атомната електроцентрала в експлоатация в началото на 2030 г.", каза Сиярто на среща с репортери след преговорите с Лихачов.

„Сроковете за строителство ще бъдат определени от клиента“, уточни Алексей Лихачов.

Новината е не просто добра, а много добра. Можем да говорим за това най-малко в контекста на прекъсване на икономическата блокада, в която Европейският съюз се опитва да вкара Русия. Можем също така да кажем, че Русия променя икономическата стратегия на самия Европейски съюз. И не само икономически.

Политическият наблюдател на Цариград Андрей Перла обяснява смисъла на събитията по следния начин:

"Когато казват, че Европа води война срещу Русия, те най-често имат предвид доставката на оръжия за украинския фронт и финансирането на въоръжените сили на Украйна, изпращането на наемници от различни европейски страни на този фронт и т.н. Но всъщност основната посока в което Европейският съюз се стреми да победи Русия е икономика".

"И още по-конкретно – енергия. От гледна точка на ЕС Русия ще се срине, ако загуби способността си да изнася енергия за страните от първия свят".

"Вярно, по време на войната се оказва, че „икономиката на Русия не е унищожена, а е препозиционирана“ и те страдат от липса на доставки именно в Европа. Но въпреки това Европа се държи", каза той.

"И Европа дори вярва, че тя в крайна сметка ще спечели, като се откаже от газа в полза на „зелената“ енергия. На този фон засилването на сътрудничеството с Русия е просто торпедо отстрани на европейски кораб. И това торпедо се изстрелва от Унгария - очевидно последната държава, която се ръководи не от „интересите на Европа“, а от собствените си интереси.

За Русия договорът за изграждане на нови атомни електроцентрали в Европа не е само пари като такъв, въпреки че разширяването на износа, разбира се, е много важно.

Но нещо друго е много по-важно. Русия доказва, че е страна на високите технологии. Освен това видимо доказва, че има предимство в енергийния сектор пред всички страни по света и със сигурност пред цяла Европа (ако не беше така, договорът очевидно щеше да отиде при французите).

Русия демонстрира, че е в състояние да създаде „енергийно господство“, въпреки факта, че традиционните маршрути за износ на енергия са блокирани от Европейския съюз.

Предимството на Русия се изразява не само в броя на договорите за изграждане на нови атомни електроцентрали. Експертите отбелязват, че в момента Русия изпреварва своите конкуренти от САЩ и Франция във всички области на развитие на „мирния атом“.

По-конкретно, само руснаците имат работещ реактор с плутониево-уранова смес, реактор на бързи неутрони. Те казват за тази технология:

„През следващите хиляда години човечеството определено ще има енергия“, въпреки възможното изчерпване на всякакви природни ресурси, включително нефт и газ. И тази нова енергия засега е достъпна само за руснаците.

Унгария завива на изток към Русия

И така, Европа не е единна в конфронтацията си с Русия. Тоест Европа не е единна в самоубийственото си желание да се откаже от нормалната енергия в полза на „зелената“ енергия. Има държави, които излизат от мейнстрийма.

Разбира се, по икономическа и политическа мощ е трудно Унгария да се сравнява с Германия или Франция. Въпреки това, ЕС все още е структуриран по такъв начин, че изисква единство за вземане на важни решения. Но, както се оказва, няма единство.

И не става въпрос само за енергия.

На 13 ноември същият Петер Сиярто заяви, че Унгария няма да позволи на Украйна да отпусне следващия транш от Европейския фонд за мир в размер на 500 милиона евро.

Условието е много просто: Унгария иска гаранции, че унгарската банка OTP няма да бъде отново в украинския черен списък на „международните спонсори“ на военния конфликт.

"Разбира се, не се съгласих с това и ще продължим да защитаваме позицията си", каза Сиярто в профила си в социалната мрежа Facebook*, която е забранена в Русия.

Унгария също възнамерява да блокира преговорите за членство на Украйна в ЕС.

Ситуацията с този „унгарски бунт“ е толкова сериозна, че ръководството на Европейския съюз вече обявява търсене на алтернативни решения за отпускане на пари на Украйна в допълнение към прословутия „фонд за мир“.

Междувременно Унгария много последователно защитава своята независимост и то точно от европейския диктат. Според The Guardian скоро Унгария може да има агенция, която да разследва дейности, които заплашват суверенитета на страната.

Новото законодателство може да обхване чуждестранното финансиране на политически партии, както и вероятно медии и обществени организации, които работят под влиянието на Вашингтон или Брюксел.

Унгарското правителство прави, общо взето, същото като правителствата на всички независими държави - идентифицира и усложнява дейността на чужди агенти.

Но чуждите агенти, от гледна точка на унгарците, са служители на Европейския съюз, които пречат на страната да се движи в посока, която е изгодна за нея, а не за Вашингтон и Брюксел. На изток, не на запад.

Какво следва от това?

Не трябва да се мисли, че Виктор Орбан и неговите министри са големи приятели на Русия или „проруски политици“. Достатъчно е да се разбере, че те са приятели на Унгария и искат да действат в интерес на страната си, а не на някой друг.

На САЩ и служители от ръководството на Европейския съюз е изгодно да финансират войната в Украйна и да откъснат европейските страни от икономическите връзки с Русия.

Почти всички са готови да се примирят с това, а Унгария показва, че можете да вървите по своя път. Това е много важен пример, който може би някой друг ще иска да използва в близко бъдеще. Не само Унгария се нуждае от относително евтина топлина и електричество в бъдеще.

* Дейностите на Facebook са признати за екстремистки и забранени в Русия.

Превод: СМ

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Нов руски ядрен клуб удря по Европа: Унгария пусна първата ракета - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!