Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Захарова: ЕС арогантно си се представяше като незаменим партньор за Русия. Фактите за икономиката му, погребаха илюзиите на Брюксел!

Преди година Урсула фон дер Лайен заяви буквално следното: В резултат на „най-строгите санкции, които светът някога е виждал“, „самолетите в Русия не могат да излетят“, „руската промишленост е разкъсана на парчета“, а „финансовата система е на апаратно дишане„. Това пише в канала си в Телеграм говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Тя припомня, че неотдавна Жозеп Борел написа в своя статия, че „твърденията на някои, че санкциите не работят, просто не са верни„.

„За да го подкрепи, той умишлено цитира остарели статистически данни. Като голям успех на „задушаващите“ санкции той твърдеше, че през 2022 г. БВП на Русия ще се свие с 2%. В същото време ефектът от санкциите върху Русия уж ще нараства, защото в неговите разбирания те са „бавно действаща отрова„, пише още Захарова.

Представителите на ЕС не говорят за последиците за самия ЕС. Те имат за какво да мълчат, казва говорителят на руското външно министерство.

По-късно Захарова циитра данни от ЕС:

От второто тримесечие на 2023 г. икономическият растеж в ЕС е почти нулев. По данни на Евростат през август 2023 г. промишленото производство в ЕС е намаляло с 4,4 % в сравнение с август 2022 г. Деиндустриализацията се изостря от прехвърлянето на производството от ЕС към САЩ. Повечето държави от ЕС имат хронични бюджетни дефицити и прекомерно голям публичен дълг.“

В продължение на много години Русия се е адаптирала към ограниченията на санкциите и ще продължи да се адаптира, казва тя. 

Равнището на безработица е на исторически ниското ниво от 3%. Това е два пъти по-малко, отколкото в ЕС. Още през лятото на 2023 г. БВП на Русия напълно компенсира спада от миналата година. В края на 2023 г. се очаква БВП да нарасне с 2,8%. През първите 9 месеца на 2023 г. промишлеността нарасна с 3,3%„, допълва поста си с данни Захарова

Руският сектор на горивата и енергетиката напълно издържа на атаката на санкциите. Износът беше преориентиран към приятелски държави.

„Остатъчният“ търговски оборот на Русия с всички страни от ЕС сега е наполовина по-малък от този само с Китай (делът на ЕС е 16%, а на Китай – 31%).

Според оценките на Световната банка до края на 2022 г. руската икономика се е превърнала в най-голямата в Европа по ключовия показател БВП по ППС, изпреварвайки германската икономика.

ЕС арогантно си представяше себе си като незаменим партньор за Русия. Реалните факти за състоянието на икономиката на ЕС окончателно погребаха илюзиите на Брюксел в това отношение.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Захарова: ЕС арогантно си се представяше като незаменим партньор за Русия. Фактите за икономиката му, погребаха илюзиите на Брюксел!

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!