Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Скандал в САЩ! Пентагонът купувал горива, произведени от руски нефт

Разследване на Washington Post показва, че Motor Oil Hellas купува нефтопродукти, след като собствеността върху тях е променяна няколко пъти - с участието на доставчици от ОАЕ и Турция

Пентагонът купува горива, произведени от руски нефт, от гръцката рафинерия Motor Oil Hellas, която се снабдява от турски нефтохранилища. Дълга верига посредници позволява да се скрие "руската" следа и горивата да се продават въпреки санкциите, разкрива Washington Post в своя публикация, пишат украински и руски медии.

Разследването показало, Motor Oil Hellas купува нефтопродукти на брега на Егейско море в Гърция, след като собствеността върху тях е променяна няколко пъти - чрез дълга поредица посредници с участието на ОАЕ и Турция. Това позволявало да бъде скрита "руската следа".

От Пентагона заявили за вестника, че отговорността за спазването на санкциите пада върху самите доставчици.

От Washington Post не са успели да определят точното количество руски нефтопродукти, закупени от Пентагона. По данни на изданието, от момента на налагането на санкциите върху руския нефт, Пентагонът е подписал с гръцката рафинерия договори на сума почти 1 милиард долара.

Представител н Агенцията по отбранителна логистика на Пентагона, която се занимава със закупуването на горива за армията на САЩ, заявил за изданието, че службата му не знае за никаква "руска следа". Според него отговорността е на доставчиците, включително Motor Oil Hellas.

От Motor Oil Hellas отричат да са купували руски нефт и заявяват, че целият им внос е "сертифициран като неподлежащ на санкции".

Украински медии припомнят, че САЩ, Великобритания, Канада и Япония въведоха пълно ембарго на вноса на руски нефт още в началото на руското нахлуване в Украйна. В края на май 2022 г. към ембаргото се присъедини и ЕС, като остави няколко изключения. От 3 декември 2022 г бе наложен и таван на цената ра руския нефт от 60 долара за барел.

Руски нефт продължават да купуват страни като Китай, Индия и Турция.

Превод и редакция: Епицентър.БГ

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Скандал в САЩ! Пентагонът купувал горива, произведени от руски нефт

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!