Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Фицо иска да вдигне данъците за банките, за да увеличи пенсиите в Словакия

Новото правителство на Словакия планира да повиши множество данъци, включително върху банките, за да финансира увеличаването на пенсиите и други разходи и бавно да намали най-големия бюджетен дефицит в еврозоната съгласно програма, одобрена от кабинета в понеделник, пише Reuters.

Робърт Фицо стана премиер за четвърти път миналия месец, след като спечели избори, на които се прицели в критични медии, западни партньори и либерални политики и обеща да прекрати военната подкрепа за Украйна.

Фицо, който формира коалиция с по-малки леви и националистически партии, планира да представи програмата пред парламента във вторник.

Програмата обещава специален данък върху банковите печалби и мерки за намаляване на лихвите по ипотечните кредити. Специални такси ще бъдат предназначени за прекомерни печалби в други неуточнени сектори.

Програмата също така предвижда увеличаване на данъчните нива за хората с по-високи доходи, върху недвижимите имоти, особено с втори и трети дом, и върху алкохола и тютюневите изделия. Правителството ще обмисли и данък върху подсладените напитки.

Целта е да се подпомогне финансирането на бавна консолидация на публичния бюджет, тъй като бюджетната дупка се очаква да бъде близо 7% от брутния вътрешен продукт.

„През 2024 г. намаляването на бюджетния дефицит ще бъде в размер на 0,5% от БВП, за да се гарантира, че жизненият стандарт на населението, който е сред най-ниските в Европейския съюз, няма да се влоши допълнително„, се посочва в програмата.

Източник: Фокус

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Фицо иска да вдигне данъците за банките, за да увеличи пенсиите в Словакия

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!