Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Това ли е началото на края на войната в Украйна? Високопоставен украински военен офицер каза, че заповедите

Тед Снайдър, responsiblestatecraft.org 

Зеленски е изправен пред натиск както отвътре в Украйна - от политическото и от военното ръководство, така и отвън - от ключовите партньори на страната

Зеленски е в конфликт с генералите си относно контранастъплението и заради исканията му да се защитават Бахмут и Авдеевка на всяка цена

Високопоставен украински военен офицер каза, че заповедите от кабинета на президента понякога не са свързани с реалността на бойното поле

„Не мисля, че войната е в задънена улица“, каза украинският президент Володимир Зеленски пред NBC News на срещата с пресата тези дни. „Те мислеха, че ще ни матират, но това не се случи“, каза той. Но според последните интервюта на военното му ръководство то не е съгласно с него. Политическият му вътрешен кръг смята, че неговото настояване за продължаване на контранастъплението на Украйна е заблуда.

Зеленски е изправен пред натиск както отвътре в Украйна, така и отвън. Нарастващият натиск отвътре идва както от политическото, така и от военното ръководство, а нарастващият натиск отвън идва от ключовите партньори на Украйна.

Битката до голяма степен се разиграва в западните медии. Най-интимно, Зеленски е изправен пред критики от политическия си вътрешен кръг. Списание Time съобщава, че някои от съветниците на президента са се разтревожили, че неговата „вяра в крайната победа на Украйна над Русия е нереална“. Един от „най-близките помощници“ на Зеленски каза, че той “се самозалъгва“. Помощникът се оплака: „Ние нямаме възможности. Ние не печелим. Но опитай се да му го кажеш“.

Някои помощници на Зеленски казват, че неговата непримиримост пречи на способността на Украйна да се адаптира към променената реалност на бойното поле и се притесняват, че преговорите за споразумение с Русия остават тема „табу“.

Вътрешните критики идват и от висшите военни нива. Съобщава се, че Зеленски е в конфликт с генералите си относно провеждането на контранастъплението и заради исканията му да се защитават Бахмут и Авдеевка на всяка цена, което военното ръководство вижда като стратегическа грешка, която вече нанася тежки щети на Украйна във войници и оборудване.

Високопоставен украински военен офицер каза, че заповедите от кабинета на президента понякога не са свързани с реалността на бойното поле и защити някои командири на фронтовата линия, които са започнали да се замислят и да отказват да изпълняват „заповедите от върха“.

Борбата на Зеленски с неговите генерали се засили на 3 ноември, когато той уволни генерал Виктор Хоренко, командващ силите за специални операции на Украйна. Главнокомандващият украинската армия генерал Валери Залужни не е поискал неговото уволнение. New York Times съобщава, че „не е ясно дали генерал Залужни, главокомандащият на силите на Украйна, е знаел предварително за планираното уволнение“ и че „уволнението изглежда подкопава авторитета на генерал Залужни“.
Уволнението изненада офицерите от американската армия, които „описаха близките и ефективни работни отношения с Хоренко“. Силите за специални операции на Хоренко постигнаха известен успех с ударите на големи разстояния и диверсионните операции зад руските линии. Но NYT съобщава, че е имало напрежение относно това, което военните са „възприели като политически ръководени решения относно стратегията“, които са били неефективни и скъпи.

Напрежението на Зеленски с неговите генерали достигна връхната си точка с интервюто на Залужни за Economist от 1 ноември. Той твърди, че войната е стигнала до „задънена улица“. Той призна, че „най-вероятно няма да има дълбок и красив пробив“. По-лошото е, че Залужни намекна, че патовата ситуация ще се превърне в поражение за Украйна. Безизходицата води до дълга война на изтощение.

 В съпътстващо есе, публикувано едновременно от Economist, той обясни, че дългата война „като правило, в повечето случаи, е от полза за една от страните в конфликта. В нашия конкретен случай това е Русия, тъй като тя има възможност да възстанови и да изгради своята военна мощ.

Залужни каза, че при продължителна война Украйна ще изчерпи „необходимия обем“ ракети и боеприпаси, докато Русия, въпреки санкциите, увеличава производствения си капацитет. И дори да не е свършило нейното оръжие, добави той, ще се свършат хората, а войната на изтощение „води до липсата на способността на Украйна да постигне превъзходството си над врага в резервите чрез увеличаване на техния брой“. Близък сътрудник на Зеленски каза пред Time, че дори САЩ да дадат на Украйна всички необходими оръжия, Киев „няма хората, които да ги използват“.

Кабинетът на Зеленски осъди Залужни, заявявайки, че това „улеснява работата“ на Русия и предизвиква „паника“ сред западните партньори на Украйна. New York Times нарича това порицание „впечатляващо обществено порицание, което сигнализира за възникващия разрив между военното и цивилното ръководство на Украйна“.

В допълнение към натиска, идващ от вътрешния политически и военен кръг на Зеленски, дипломатическият натиск идва и от международните партньори на Зеленски.

Статия на NBC News от 3 ноември съобщава, че „САЩ. и европейските служители започнаха тихо да говорят с украинското правителство за това до какво могат да доведат възможните мирни преговори с Русия за прекратяването на войната. По-нататък в статията се казва, цитирайки един настоящ и един бивш високопоставен американски служител, запознат с дискусиите, че „разговорите включват много общи очертания на това, от което Украйна може да трябва да се откаже, за да се постигне сделката“.

Тихите преговори предполагат съгласието на САЩ и техните европейски съюзници със Залужни, че Украйна може да не постигне своите цели на бойното поле и че реализацията на техните стремежи може да продължи да се затъмнява с продължителната битка и че може да се наложи да бъдат направени някои отстъпки.

Има забележително сближаване в езика, използван от американските и европейските служители, и езика, използван от помощниците на Залужни и Зеленски. NBC съобщава, че разговорите „започнаха на фона на опасенията сред американските и европейските служители, че войната е стигнала до задънена улица“. NBC съобщава, че подобно на Залужни, „някои американски военни са започнали частно да използват термина „безизходица“, за да опишат текущата битка в Украйна.“
Подобно на помощниците на Залужни и Зеленски, „служителите от администрацията на Байдън също се притесняват, че Украйна изчерпва своите сили“. Според „хората, запознати с въпроса“, съобщи NBC, „президентът Джо Байдън е бил силно фокусиран върху изчерпващите се военни сили на Украйна“. „Човешката сила“, е цитиран един от тези източници, „е на първо място сред грижите на администрацията в момента“.

Повтаряйки „близкия помощник на Зеленски“, цитиран в Time, същият източник каза: „САЩ и техните съюзници могат да осигурят на Украйна оръжията, но ако ги няма компетентните сили, за да ги използват, това не е от голяма полза“.

Тези опасения, съобщи NBC, са накарали американските служители да признаят насаме, че „Украйна вероятно има време само до края на годината или малко след това, преди да започнат по-спешните дискусии за мирните преговори“.

А това са само няколко месеца. Тъй като бойното поле се обръща срещу Украйна, въпреки непреклонната „вяра на Зеленски в крайната победа на Украйна над Русия“, натискът, насочен към Зеленски, изглежда нараства, както отвътре, така и отвън, за да се обърне към дипломатическия фронт и да се изправи пред началото на края на войната. 

Превод за “Труд news” - Павел Павлов

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Това ли е началото на края на войната в Украйна?

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!