Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Владислав Апостолов: Да благодарим на САЩ за гранта от 900 хил. долара за медийното ни ограмотяване – Новата ценност е цензурата

Векове по-късно, зрелищно загазилата и потънала в свирепи скандали американска администрация обръща заветите на предците си на 180 градуса и раздава грантове по целия свят, за да маскира политическата цензура като борба с дезинформацията

Доц. Валентин Вацев: Идва краят на свободата на словото, задава се военновременна цензура. Българският политически "елит" е готов за война и е готов да обяви война

Тодор Тагарев се оплака: Липсват 6000 човека за армията, дезинформационна кампания ги отблъсква

Коментар на Владислав Апостолов в предаването ''Политически НЕкоректно'', БНР

Добре, че са световните власти, правилните партии, държавните агенции и неправителствените организации с правителствена подкрепа, за да ограмотят, възпитат и цивилизоват драматично дезинформирания човечец. Какво ще правят българите, например, без сочно спонсорирани програми за "медийна грамотност", "устойчиво развитие" и "демократична демократичност", разбира се. Ако не са международните институти за международно положение на положителна международност смятайте, че сме приключили.

Българинът никога няма да може да се ориентира в сложния свят на едноизмерно добро и зло без вещите заръки, препоръки и правила на гъстата мрежа от "ограмотяващи" организации. Тук е редно да въведем и една напълно измислена дума, вдъхновена обаче от законите на тяхната финансова биология - "огрантояване". Защото "Капитан Грант" може да изведе всяка дървена лодка в международни институционални води. Това е динамиката – угояване чрез огрантояване.

Ето, четем скорошна новина в БТА - "Проектът за медийна грамотност на "Пойнтър Институт" Be MediaWise беше представен в София". От опит знаем, че подобни благи инициативи винаги трябва да се цитират със собствените им думи. Отваряме страницата на "Пойнтър Институт" - "изследователски център, създаден преди около 50 години в САЩ, за да помогне на журналистите и журналистиката" - и какво да прочетем: "Институтът "Пойнтър" и неговата инициатива за медийна грамотност проведе събитие в София и стартира дейности с 900 хиляди долара грант за подкрепа на медийната грамотност в балканската нация. Държавният департамент на САЩ избра "Пойнтър" заради отдадеността и подхода към редакционната независимост...".

Аха, значи Държавният департамент на САЩ избирал институт, който да даде суха пара грант в България за "медийно ограмотяване". Добре, ясно! Нищо не звучи по-свободно, критично, независимо и ограмотяващо от доларите на Държавния департамент на САЩ. И то точно сега, по време на администрацията на Джо Байдън, изобличавана постоянно в тежки манипулации и откровени лъжи. Няма такива арбитри на истината и демокрацията... Тази седмица излезе детайлен доклад, представен от американската опозиция, в който се представят доказателства за потенциално съглашателство между Департамента по вътрешна сигурност на САЩ и технологичните компании за системно цензуриране на американски граждани на базата на техните политически възгледи.

Атакувани са били факти и сатирични публикации, неудобни за Демократическата партия и кампанията на Джо Байдън точно преди изборите за президент през 2020 година. Илон Мъск вече разкри чудовищни злоупотреби и информационни манипулации, след като придоби социалната мрежа "Туитър".

А един поглед към сайта на този институт "Пойнтър" разкрива тежката му идеологическа зависимост. Веднага виждаме очернящ материал за умерено консервативната водеща Меган Кели и примитивни пропагандни наративи за Републиканската партия, която в момента е опозиция на властта на Демократическата партия в САЩ. Близо до тази класическа дописка-бухалка се мъдри и типичната програмна статия за "разнообразието" - новата религия на прогресистките елити в политическата класа на Америка. Изобщо, цялото съдържание на този институт се чете от критично мислещ и образован човек като поредното пропагандно продължение на официалната партийна власт в Америка.

Та, този "независим" институт, избран от Държавния департамент, ще ограмотява българския медиен пейзаж. Уау. Сърдечно благодарим. Да цитираме още малко и БТА: "Съвместният проект между инициативата за медийни науки MediaWise на "Пойнтър Институт", Американския университет в България, Фондация "Заедно в час", Mediapool.bg и Европейския център за правата на ромите цели да обхване български граждани от всички възрасти". Яснооо!

"Медийната грамотност е важна в по-широк контекст. Ние сме тези, които успяваме да създадем устойчивост, каза Елизабет М. Алън, заместник секретар по публична дипломация и обществени въпроси в Държавния департамент на САЩ", пише още в репортажа на БТА.

"Програми като тази ни помагат да направим грижата за медийната грамотност още по-добра, посочи тя и добави: "Нужна ни е подкрепата от правителствата, неправителствените организации". Ама, разбира се, че ви е нужна подкрепа от правителствата. Нищо не гарантира свободното мислене така, както държавните власти. Защо ли този модел ни звучи така познато?

Мдааа, това е била мечтата и на бащите-основатели на САЩ, нали? Официалната власт да казва на хората какво е свободно слово. Само дето е било точно обратното. Създателите на американската държава изрично са сложили Първата поправка в Конституцията, за да ограничат политическата власт и да дадат свобода за изразяване на гражданите.

Векове по-късно, зрелищно загазилата и потънала в свирепи скандали американска администрация обръща заветите на предците си на 180 градуса и раздава грантове по целия свят, за да маскира политическата цензура като борба с дезинформацията. "Крадецът вика дръжте крадеца", но и предлага суха пара за запушване на устата му.

Тоталитарната природа на властта на постмодерния Левиатан се разкодира най-добре през собствените му обяснения за "грантове", "ограмотяване", "устойчиво развитие", "демокрация" и "дезинформация". Новата ценност е цензурата. Но сега ние сме на ход.

Източник: БНР

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Владислав Апостолов: Да благодарим на САЩ за гранта от 900 хил. долара за медийното ни ограмотяване

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!