Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Паскалев: Когато външни сили водят на къса каишка лидерите на управляващите ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС нищо добро не я очаква България

Интервю на Валентин Кардамски от КритичноБГ с председателя на Коалиционния съвет на „ЛЕВИЦАТА!“ Костадин Паскалев по актуални въпроси свързани с отминалите местни избори, възхода на лявото в политиката в България, международните отношения и контакти на страната ни и отражението им занапред.

Г-н Паскалев, отчетохте удвоен резултат на ЛЕВИЦАТА и като брой гласове и като присъствие в местната власт на последните местни избори. Значи ли това, че има възраждане на лявото в политиката, както и потребност за това от българските граждани?

– Очевидно е, че в България има нужда от ляво. Включително (се разчита) от резултата на ЛЕВИЦАТА, която не е структурирана още като единен политически субект и има своите вътрешни проблеми, разногласия, противоречия и пр., но успя да го постигне – двойно увеличение на гласовете. Това означава, че нужда от това я има. Отделно има няколко много ярки доказателства.

Резултатът, който бе постигнат в София е на базата на ляво обединение, този в Русе, също е благодарение на ляво обединение, в Община Родопи, Първомай, Перущица и пр.и пр. е също в резултат на това. Оттук нататък е ясно, че хората – там където не съществуват ярки личности в подобни леви субекти търсят алтернатива, било в Алтернатива на гражданите, Граждани за общината, СБОР и пр. политически проекти. Но не и в ясно очертани, като десни – ГЕРБ, ПП и пр. В този смисъл категорично смятам, че има място за лявото.

На брифинга на Левицата, на който отчетохте резултатите, дадохте заявка, че започвате подготовка за предстоящите догодина Европейски избори. На какви политики и послания ще заложите? И как да бъде решен проблемът с постоянно сриващото се доверие в изборите у нас?

– Някои твърдят, че европейските избори били най-лесни, защото били просто медийни. Очевидно партиите ги мързи да организират кампания. Мисля, че ще са най-трудни за ЛЕВИЦАТА. Нашите усилия за постигане на ляво обединение ще продължат. Тук големият проблем е националното ръководство на БСП в лицето на Изпълнителното бюро и най-вече председателят Корнелия Нинова. В противен случай ние сме готови със своя план за организация, подготовка на европейските избори. Смятаме, че единно ляво явяване може да донесе победа на лявото в България.

В този смисъл много разум и последователност са необходими. За мое съжаление не го виждам в ръководството на БСП.

Защо?
– Няколко пъти задавам въпросите, защо БСП подкрепя определени кандидати за местните избори. Нека да го кажа по този начин – бездействието и противопоставянето на Корнелия Нинова на кандидатурата на Ваня Григорова не позволи София да я има за кмет.

Само в нея ли виждате причина?
– Основно в нея. И опитът за бъде притискан и мачкан Градския съвет на БСП беше безпрецедентно унизителен. През цялото време на кампанията сме мълчали по този въпрос, защото смятахме, че трябва да проведем една добра кампания и да не изместваме центъра (на внимание) от нашия кандидат Ваня Григорова към дивотиите, които осъществява Корнелия Нинова.

Какви послания трябва да излъчва лявото? То ги поизостави май и одесня?
Директно отговарям – Таня Дончева постави въпроса, че ние трябва да се обърнем към (проблемите на) трудовите хора. Това трябва да бъде нашата цел.

Ние трябва да се обърнем категорично към мирния процес като основа на мирното съвместно съществуване на държави с различни идеологически и др. основи. Ние трябва да се борим за мир на всяка цена и да не допускаме по никакъв начин милитаризацията като държавна политика. Ключово важно е ускорено икономическо развитие на държавата което се основава на природния и човешки капитал.  

Правителството се тресе, но като че ли продължава. Кой или кое го държи – интересът или отвън?
– Правителството се държи категорично отвън. Смятам, включително, че това безумно посещение на (премиерът Николай) Денков в Израел, заедно с Мария Габриел е доказателство за това, че ние се очертаваме, като едни от най-големите войнолюбци в Европа. Това е България. Мога само да си представя с какво пренебрежение гледат на нас в ръководството на Русия. Когато външни сили водят на къса каишка лидерите на управляващото мнозинство в лицето на ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС и когато чуждите интереси се изпълняват безпрекословно, без да се съобразят с елементарни национални интереси – нищо добро не я очаква България. Затова трябват незабавно нови избори.

А случващото се с Руската църква? Излязоха нотариални актове, че е към посолството. Делян Пеевски говори да бъдат взети мерки, за да се водят дела за собствеността ѝ.

– Искам да ви кажа нещо. Видял съм оригинални документи на потсдамската конференция, съгласно което руската държава, получила като репарации „Булгартабак“ го дарява на българската държава през 1952 година с изричното условие да не го продава. Делян Пеевски го продаде. Какви са претенциите на Делян Пеевски към Руската църква? Да ни върне „Булгартабак“ и цигареното производство в държавата, а не да се занимава с дивотии в момента. Това е моят отговор за Руската църква.

Аз смятам, че руската държава има перфектна документация и аз бях поставен на задника си преди близо 20 години, когато коментирахме подобни теми и тогава пред нас беше предложено оригиналът на този документ, в който руската държава дарява определени производствени активи на българската държава. Така, че хора, които са злоупотребили с държавна собственост, която са приватизирали и са унищожили и са отговорни и за „Корпоративна търговска банка“, не само за „Булгартабак“, да ми философстват в момента за собствеността на Руската църква е, най малкото, гнусно.

След като съсипахме отношенията с Русия, а историята е доказала многократно, че политиката се преобръща на 180 градуса, възможно ли е в един момент да успеем да ги слепим?
– Винаги е възможно. Големите обикновено са благородни!

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Паскалев: Когато външни сили водят на къса каишка лидерите на управляващите ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС нищо добро не я очаква България

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!