Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кризата на пазара за зелена енергия се разраства: сринаха се акциите на още един производител

Акциите на Plug Power, американска компания, специализирана в производството на водород и енергия от горивни клетки, се сринаха с 30% в предпазарната търговия в Ню Йорк.

Пазарът на течен водород в Северна Америка беше силно ограничен от честите форсмажорни събития, водещи до ограничения в обема, се казва в съобщение на компанията, цитирано от Ройтерс.

Plug Power е изправена пред проблеми с ликвидността и е загубила повече от половината от пазарната си капитализация от началото на годината. Нейните годишни финансови резултати също бяха повлияни от „безпрецедентни“ предизвикателства при доставките във водородната мрежа в Северна Америка.

Plug Power отчете загуби за третото тримесечие от 283,5 млн. долара, което се равнява на 47 цента на акция. За сравнение отчетаната загуба през същото тримесечие на миналата година е била 170,8 млн. долара, или 30 цента на акция.

Компанията предупреди, че съществуващите парични средства и капиталови ценни книжа няма да бъдат достатъчни за финансиране на операциите през следващите 12 месеца. Тези условия и събития пораждат сериозни съмнения относно способността на компанията да продължи да функционира като действащо предприятие.

Анализаторът на RBC Capital Markets Крис Дендринос изчислява, че Plug Power ще се нуждае от повече от 750 милиона долара, за да увеличи ликвидността през следващите 12 месеца.

Анализаторът на KeyBanc Сангита Джаин предупреди, че потенциалният заем от 1,5 милиарда долара от Министерството на енергетиката за облекчаване на краткосрочните опасения за ликвидността може да се наложи да бъде одобрен по-бързо.

В края на октомври акциите на Siemens Energy, един от най-големите производители на ветрогенератори, също се сринаха с близо 40%, заличавайки 3 милиарда евро от пазарната си стойност, след като компанията заяви, че преговаря с германското правителство за държавни гаранции след големи неуспехи на своя вятърен блок, съобщи Ройтерс.

Преди два месеца Orsted A/S, един от най-големите разработчици на морски вятърни паркове, претърпя срив на акциите си в търговията в Копенхаген, след като предупреди: „Ситуацията в американския морски вятърен парк е тежка“. Стресът на пазара е причинен от инфлацията, високите лихвени проценти и неволите на веригата за доставки, които накараха компанията да обмисли изоставянето на американските проекти.

„Все още поддържаме реална опция да си тръгнем“, каза главният изпълнителен директор на Orsted Мадс Нипър в интервю за Bloomberg в Лондон в началото на септември.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Кризата на пазара за зелена енергия се разраства: сринаха се акциите на още един производител

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!