Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Минаваме на авансово плащане на тока


Депутатите отхвърлиха ветото на президента върху промените в Закона за енергетиката.

Промени от юли 2024 г.

Отхвърлиха ветото

Българите ще бъдат принудени да предплащат енергията, заяви Драгомир Стойнев от БСП по време на дебатите за ветото на президента върху промените в Закона за енергетиката. От юли 2024 г. електроразпределителните дружества (ЕРП-та) ще купуват ток на пазарни цени, а ще го продават на домакинствата по фиксирани тарифи. За разликата ще получават компенсации. От края на 2025 г. домакинствата минават изцяло на свободния пазар на ток, предвиждат промените в закона.

Дебатите по ветото на президента се проведоха при почти празна пленарна зала и в крайна сметка то беше отхвърлено. Ветото беше преодоляно, след като 133 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС подкрепиха промените в закона. Против бяха 49 народни представители от “Възраждане”, БСП и “Има такъв народ”.

От средата на 2024 г. ЕРП-та ще купуват тока по пазарни цени. Проблемът за тях е, че първо ще трябва да го купят на свободния пазар, а след това да го продадат на домакинствата. Самите битови абонати имат дълъг срок, в който могат да платят сметките си. Така реално ЕРП-та ще трябва да имат огромни оборотни средства, с които да платят тока и да чакат домакинствата да платят сметките си, или да поискат от хората авансово плащане на тока. В момента още не е ясно точно каква ще бъде схемата за плащане, която ще бъде приложена.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Минаваме на авансово плащане на тока - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!