Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Вдигат заплати, но не на всички чиновници

Министърът на финансите Асен Василев представи основни моменти от бюджета за 2024 г.

Пенсиите ще бъдат повишени с 11% от 1 юли 2024 г.

Средното възнаграждение в страната ще нарасне с 10-12 на сто следващата година

Повече пари за учителите

Средната работна заплата през 2024 г. се очаква да нарасне с 10-12 на сто на база заложените политики, каза министърът на финансите Асен Василев като представи проекта на бюджет за следващата година.

В Държавната администрация заплатите няма да бъдат вдигнати на всички с един процент, а някои може да останат и без увеличение. В проекта на бюджет са заделени 370 млн. лв., които Министерският съвет ще реши за увеличение на заплатите в кои ведомства да отидат. Целта е  да бъдат намалени разликите във възнагражденията в различните ведомства, обясни министърът. Това означава, че в агенциите, които изостават най-много по заплати, парите за служителите ще бъдат увеличени най-много. Но за други увеличение на заплатите може да няма. Общо парите за заплати в администрацията са увеличени с 2 млрд. лв. в бюджета за следващата година. Тези пари покриват вдигането на минималната заплата, осигуряват изплащането на по-високите възнаграждения, които влязоха в сила от средата на 2023 г., и има още 370 млн. лв., които Министерският съвет трябва да реши за ведомства да отидат.

Минималната заплата и минималният осигурителен доход ще бъдат увеличени на 933 лв. от 1 януари. Предвидени са допълнително 590 млн. лв. за предучилищното образования. Част от тези пари са, за да бъдат увеличени учителските заплати, така че средното възнаграждения на преподавателите да остане с 25% по-високо от средната заплата.

Пенсиите ще бъдат вдигнати с 11% от 1 юли 2024 г. по действащото „швейцарско правило“ - с 50 на сто от инфлацията и от ръста на средния осигурителен доход за предходната година, обяви още министърът.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Вдигат заплати, но не на всички чиновници - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!