Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ГЪРМИ МЕЖДУНАРОДЕН СКАНДАЛ! Унгария иска от ЕК наказателна процедура срещу България заради таксата за транзит на руски газ


Янош Бока, снимка: Facebook/Bóka János

Унгария поиска от Европейската комисия да започне процедура за нарушение срещу България заради новата такса, която българският парламент наложи върху транзитните доставки на руски газ, съобщи министърът по европейските въпроси Янош Бока във видео, публикувано на страницата му във Фейсбук.

България въведе новата транзитна такса от около 10 евро за MWh руски газ миналия месец, което предизвика силни критики от страна на Унгария и Сърбия.

Унгария, която получава по-голямата част от необходимия й газ от Русия по газопровода „Турски поток“ от юг, заяви, че данъкът ще изложи на риск безопасното снабдяване с енергия както в Унгария, така и в Сърбия.

Докато страните в Западна Европа не разчитат на руския газ, Унгария без излаз на море получава най-малко 4,5 милиарда кубически метра газ годишно от Русия по силата на дългосрочно споразумение, подписано през 2021 г., главно през България и Сърбия.

Унгария смята, че наложената от България такса противоречи на правилата на ЕС за вътрешните пазари и митническия съюз и общата търговска политика.

„Днес изпратих писмо до Европейската комисия с искане тя незабавно да започне наказателна процедура срещу България“, каза Бока. Той е поискал от изпълнителната власт на ЕС да призове България да спре таксата, докато процедурата не приключи, добави той.

Бока заяви, че ако Комисията не предприеме действия, Унгария ще отнесе случая до съда на ЕС преди края на годината.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: obektivno.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!