Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Тъмното минало на Васил Терзиев (СНИМКИ)


Facebook

София на три морета
Питат ни дали Васко Терзиев бил имал някакви роднини извън ДС.
Отговаряме: може би. Една семейна легенда на Терзиевия род твърди, че някога, през 50-те години, някакъв техен далечен братовчед отказал да влезе в Държавна сигурност. С него оттогава не са си говорили, не го канят на сватби и погребения в семейството, не му честитят рождения ден дори с картичка, а по-късно лично Васко като хлапе са го предупреждавали:
- Да не станеш като братовчеда!
Автор: Manwilliam Glishakespeare

Новоизбраният кмет на София Васил Терзиев е израснал в невиждан лукс на пъпа на столицата.

Детството му минава на знаковата столична ул. „Гурко“, където по онова време се намира семейното жилище на родителите му Александър и Иглика Терзиеви.

Просторният апартамент, състоящ се от над 150 кв. разгъната площ, към днешна дата струва повече от 2 милиона лева. Той е разположен в известната сграда „Светлина“, някогашна собственост на МВР. Тя е била строена през 50-те години на миналия век с цел настаняване на висши служители на службите за сигурност.

Сградата е била вдигната на мястото на терени на гимнастическото дружество, съществувало преди 1944 г. Апартаментите вътре са изключително просторни и луксозни. Сградата разполага с два входа – официален вход за живеещите и отделен вход за обслужващите жилището, т. нар. „слугински вход“. На първия ѝ етаж се е намирал столът на МВР, а срещу знаковия блок бе и софийската зоологическа градина, преди да бъде преместена през 1984 г. почти в полите на Витоша в кв. „Хладилника“.

Семейство Терзиеви се сдобива с апетитния имот заради връзките си с ДС.

И майката, и бащата на новия кмет са работили за Държавна сигурност. Майката на Терзиев – Иглика Цекова Терзиева, е била дългогодишен кадър – офицер в отдел 06 на ПГУ на ДС – информационният и аналитичен център, в който постъпвала цялата секретна информация от всички структури на ДС и МВР в страната. Майката на Васил години наред е разполагала с достъп до свръхсекретни и важни данни, до които не са допускани случайни лица.

Баща му Александър пък е бил офицер от ПГУ, който е работил в посолството ни в САЩ под прикритие. Дядо му Васил Терзиев, на когото е кръстен, е бил шеф на Трето главно управление повече от 20 години – от 1952 до 1976 г. По майчина линия новият столичен кмет е племенник на Петър Младенов, а дядо му от страна на майка му Иглика е бил кадрови служител на МВР-Видин.

„Впоследствие от „Гурко“ се преместихме в „Младост“. Помня как играехме баскетбол с всичките караници и емоции около израстването. След Английската гимназия завърших Американския университет в Благоевград“, разказа за младостта си мултимилионерът, който на 20-годишна възраст си купува апартамент на елитната столична ул. „Оборище“ срещу 58 милиона лева тогавашни пари.

За последните 20 години Терзиев е пазарувал купища имоти, които после е препродавал или прехвърлял на свои роднини или на фирмите си.

Като дете Васил Терзиев е живял в кооперация на МВР на пъпа на София

Васко като малък

Новият кмет тръгна с охрана, жена му с минижуп за 1000 лева

Още в деня на балотажа новият столичен кмет Васил Терзиев цъфна пред урните, придружаван от личен охранител, който да го варди от народната любов. Внушителният мъж бе като сянка на началника си и бдеше за неговата сигурност на дискретно разстояние, без да го изпуска от поглед и за секунда. На финалната права на оспорваните местни избори в София богаташът Терзиев най-после благоволи да се появи в компанията на жена си. Митичната Милена склонила да отиде да гласува заедно с него, за да разсеят упорито пазената тайна, че всъщност са в тежък развод от месеци насам. Милионершата цъфна в изборната секция в не особено приветливо настроение и без усмивка на лицето, но за сметка на това облечена от глава до пети в маркови дрехи и със стайлинг на тийнейджърка. Снимката ѝ бързо се появи във фейсбук и предизвика купища подигравателни коментари. От кадъра е видно, че 45-годишната Милена няма притеснения да носи минижуп, особено ако е дизайнерски. Прословутата ѝ дънкова пола струва 1000 лева и е дело на дизайнерката Елизабета Франки. Г-жа Терзиева я бе съчетала с бял чорапогащник, маратонки, бяла поло блуза с къс ръкав и тон скъпи аксесоари – часовник, бижута и чанта. Тя е любителка не само на марковите дрехи, но и на лукозните удоволствия. Както „Ретро“ за пръв път писа, цяло лято е обикаляла с яхта гръцките острови в компанията на двете си щерки Емма и Ива, а екзотичните и скъпарски ваканции са ежедневие за Терзиеви от години.

Терзиев гласува заедно с жена Милена на втория тур на изборите

Колко ще забогатее наследникът на Фандъкова?

Предизборната кампания на Васил Терзиев е коствала близо 5 милиона лева, писаха медии преди дни. Огромната сума, похарчена, за да си подсигури предприемачът кметското кресло на „Московска“ 33 , надали ще успее да се върне обратно в джоба му, ако разчита само на заплати. Кметското му възнаграждение ще бъде около 4 хиляди лева месечно. Толкова прибираше и предшественичката му Йорданка Фандъкова. За 4-годишния си мандат като градоначалник на столицата той ще получи общо 48 заплати. Проста сметка показва, че крайната сума ще възлиза на малко над 190 хиляди лева.

През юли месец тази година обаче Терзиев гръмко обеща пред медиите, че ако бъде избран за кмет на Столична община, ще иска да получава символична заплата от 1 лев на месец. Останалите пари от полагащото му се възнаграждение щели уж да бъдат използвани за проекти на граждани и облагородяване на градската среда. Финансовото състояние на Васил Терзиев обаче ще лъсне публично едва през лятото на следващата година, когато ще му се наложи да подаде официална декларация пред КПКОНПИ, в която да опише подробно цялото си движимо и недвижимо имущество, акциите, банковите влогове и всичките си парични спестявания.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: САМО В ПИК И РЕТРО: Тъмното минало на Васил Терзиев (СНИМКИ) - Информационна агенция ПИК

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!