Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Лавров: САЩ съсипват Европа, но продължават да купуват от Русия суровини от критично значение и уран

Докато Европа разширява санкциите си, САЩ продължават да купуват уран и суровини от критично значение от Русия. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

„Вашингтон всъщност съсипва европейските си васали и позволява на военно-промишления си комплекс да работи“, каза министърът. „Той наложи и продължава да налага скъп американски втечнен природен газ на Европейския съюз, принуждава европейските компании да преместват предприятия в чужбина с егоистичните си закони, където основните разходи са по-ниски и докато принуждава ЕС да се откаже от всичко руско, Вашингтон продължава да купува уран и други критични материали от Русия“, каза Лавров.

Приблизително една трета от обогатения уран, използван в САЩ, сега се внася от Русия, тъй като е най-евтиният производител на обогатен уран в света, пише в. „Ню Йорк таймс“. Повечето от останалия внос е от Европа. Последната, по-малка част, се произвежда от британско-нидерландско-германски консорциум, опериращ в САЩ. Десетина страни по света зависят от Русия за повече от половината от обогатения си уран, според вестника.

Американските компании плащат около 1 милиард долара годишно на руската държавна ядрена агенция, за да закупят горивото, което генерира за САЩ повече от половината енергия без емисии, показват данни на американската медия.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Лавров: САЩ съсипват Европа, но продължават да купуват от Русия суровини от критично значение и уран

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!