Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Общината да отнема празните жилища на софиянци, предлага „Екипът на София“, издигнал Терзиев

Общината да използва празните жилища в София за свои нужди, предлага гражданското сдружение „Екипът на София“, което е сред организациите, издигнали Васил Терзиев за кмет. Не е ясно как законово може да бъде приложена тази идея предвид факта, че личната собственост е неприкосновена.

„На практика в София повече от 30% от жилищата са необитаеми – придобити са само с инвестиционна цел. Това трябва да се промени с държавна и общинска политика, защото това ще бъдат едни празни гета в бъдеще. Те са предимно в южните квартали на София преди и след Околовръстното“, коментира архитект Явор Панев в интервю за „Дневник“. Той не е от „Екипът на София“, но подкрепя идеята им. На въпрос как се установява, че едно жилище е празно, той обяснява, че индикатор са сметките за ток.

Архитектът защитава идеята с пример как общинската власт в Барселона ползва празните жилища: „Там ако се констатира, че две години едно жилище не е обитаемо, то може да бъде прехвърлено с договор за 10 години към жилищния фонд на общината и тя да разполага с него“.

През 2019 г. това право на общината е заменено от нов регламент, според който общината може да изкупува жилища дори без съгласие на собственика, ако никой не живее в тях, на 50% от пазарната цена.

За да отговарят на условията за принудително закупуване имотите, те не трябва да имат договор за наемател в продължение на две години и да няма запис за скорошно потребление на електроенергия или комунални услуги.

Същата идея се открива в „споделените приоритети“ на сайта на „Екипът на София“, цитирани от „Сега“. Споделени, защото са част от изготвена във вече далечните април и май на 2023 г. основа на коалиционната програма на ПП, ДБ, „Спаси София“ и „Екипът на София“. В нея са записани най-общо „някои мерки за стотиците празни жилища да станат реална част от жилищната политика на града ни“, а също и „механизми за използване на хиляди празни жилища в града“.

По данни на НСИ от преброяването през 2021 г. в София има 755 889 жилища или 17.7% от жилищния фонд в страната. От тях необитаваните жилища са 200 000 или 30%.

След като идеята на „Екипът на София“ предизвика бурни реакции в социалните мрежи, общинските съветници от коалицията ПП-ДБ и „Спаси София“ заявиха, че няма да бъдат отнемани жилищата на софиянци и че идеята не е тяхна.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: "Сега"

Общината да отнема празните жилища на софиянци, предлага „Екипът на София“, издигнал Терзиев

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!