Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Гешева: Събитията в ДПС не може да са инспирирани от вътрешни процеси, от външни са

Общественият и геополитически анаизатор Анастасия Гешева коментира подадената оставка от председателя на ДПС Мустафа Карадайъ в канала си в Телеграм.

Ето какво написа тя:

Понеже съм твърдо убедена, че у нас абсолютно нито една игла като политическо събитие не пада без влияние отвън, събитията в ДПС, които някои твърдят, че имат революционен характер, не може да са инспирирани от вътрешни процеси, от външни са.

Ще се аргументирам.

ДПС не може да съществува без Турция зад гърба си, както и без евроатлантическата общност, в която тази българска партия е потопена до над главата. Следователно случващото се в света няма как да не се отрази на ДПС специално, повече от на другите, заради директната им връзка с Турция и с Ердоган.

Световната геополитика прави остър завой първо от един конфликт към друг, по-мащабен и второ, много остър завой в добре познатата удобна за партии като ДПС ориентация.

Ислямският свят се раздвижи и скоро това движение не само няма да спре, но ще прерасне в нови международни реалности, за които ДПС не може да остане непричом, защото представлява мюсюлманите в България. Също така Турция бавно, полека и последователно излиза от орбитата на ЕС и особено на НАТО, тъй като вече няма условия и интерес да бъде противник на Русия и Евразия.

Реджеп Ердоган на митинга в подкрепа на Палестина

Това е дългосрочна перспектива, много по-дълбоко от османската им дълбочина. Ако Турция започне да балансира своята политика все повече чрез открит отказ от САЩ и влиянието им, както според мен необратимо върви Евразия, то ДПС ще стане меко казано висящо във въздуха, разкрачено между своят електорат с мюсюлманско самосъзнание и политическия си поддръжник Турция от една страна и прогнилият европейски бюрократат.

Един много интересен аргумент. ДПС е единствената мюсюлманска партия в ЕС, част от неясното съдържание на Партия Обнови Европа (каквото и да означава това име).

При новите геополитически реалности мюсюлманите в Европа започват да играят съвсем нова роля, особено политически и особено в дългосрочното бъдеще и тази роля никак не изглежда да е в хармония с целите на ЕС.

ДПС коя страна ще заеме?

Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ

Ако на европейците, значи поставя интересите на мюсюлманите настрана. Ако на Ислямът, значи не може повече да бъде европейска партия. Ако някой мисли, че това, което казвам, е пресилено или наивно, значи не разбира нито какво става, нито какво идва.

Времето на безметежното политическо безвремие, удобното като плюшена ръкавица политическо безделие на тази партия свърши.

Родена в процепа между двете епохи, тя стана изразител на доста спорни политически процеси у нас и евроатлантическото ни членство само укрепи мафиотския модел. Тези модели приключват и ДПС първи в България се изправят фронтално пред новите реалности. Ако ръководството на ДПС не усеща тези промени, значи политическият му инстинкт е умрял.

Ако ги усеща и ги игнорира, значи говорим за чисто безумие.

От известно време ми се струва, че ДПС първи ще изпитат на гърба си новите начала, както ги наричат сега. Но бързам да им кажа, те са край на досегашния евроатлантизъм, край на ЕС и НАТО. За погледа на Изток изобщо не искам да им говоря, те не знаят какво идва.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Гешева: Събитията в ДПС не може да са инспирирани от вътрешни процеси, от външни са

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!