Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Зелената енергия поднася изненади

Имаме слънчеви панели у дома. Това беше решение на предишните собственици. Като цяло не сме плащали допълнително за тях. Но през лятото те донесоха приятен бонус под формата на намалени разходи за енергия. И дори няколко евро на месец, тъй като излишъкът беше изпратен в мрежата.

По този начин спестихме пари за енергия. Съседката, която също ги има дори каза, че догодина ще монтира още повече панели. Всичко за климата!

Аз, като човек, който е скептичен към глобалното затопляне, смътно осъзнаващ, че по време на своя жизнен цикъл Земята е успяла да се охлади и затопли няколко пъти, да премести континенти и да съживи живи същества почти от нулата, малко вярвам във въздействието на слънчеви панели на моята къща за климата на планетата. Но моята силна вяра в алчността на бизнеса никога не ме е разочаровала и пряката зависимост на наративите на местните медии от желанията на този бизнес се вижда с просто око.

И светлото западно климатично бъдеще не разочарова очакванията ми.

Идеята, разбира се, беше брилянтна: платете своите 50 000 евро за панелите - и след 20-30 години спестяване на енергия те ще се изплатят сами.

Изглежда като добра бизнес схема. Характерното е, че е заразно. Ето как всеки европеец, монтирайки панели, ще спести толкова енергия, колкото може да консумира, а и ще спечели пари, като ги пусне обратно в мрежата.

Просто се чудя: какъв е смисълът от енергийни компании, които амортизират своите мрежи, електрически инсталации, които постоянно имат променливи разходи под формата на персонал, който като всички останали иска да получава заплата всеки месец и да яде не хляб и масло, а на най-малко колбаси и то не само в облачни дни - какъв е смисълът тези компании да харчат същите пари като преди, да продават по-малко енергия и освен това да плащат допълнително за нея през лятото?

Тоест, ако 1% от населението има панели, това е готино за тях, това население. И ако вече 80% имат панелки, тогава как точно ще правят пари енергийните компании и кому ще трябва тази излишна енергия през лятото?

Както се оказа, политиците не се интересуваха много от този въпрос и енергийните компании започнаха да подозират нещо. И дори действат тихо.

Жителите на Холандия със слънчеви панели в домовете си, които подпишат нов енергиен договор, ще плащат 270 повече на година.

Почти всички енергийни компании сега таксуват допълнително за компенсации, схема, която позволява на клиентите да бъдат компенсирани за неизползвана слънчева енергия и върната обратно в мрежата, съобщава местата преса въз основа на проучване от сайта за сравнение „Койзе“.

Както се оказва, офсетната схема е много скъпа за енергийните компании.

На практика собствениците на слънчеви панели могат свободно да използват допълнителната енергия, която генерират през лятото - когато цените на енергията са ниски и има изобилие от доставки, а и през по-тъмните зимни месеци, когато енергията е много по-скъпа.

И енергийните компании се хванаха за главата.

„Вандеброн“ беше първият доставчик на енергия, който обяви допълнителна такса за собствениците на слънчеви панели през август, изрично заявявайки, че не може да таксува клиентите си, които нямат слънчеви панели, за разходите, създадени от тези, които имат.

Други компании са въвели допълнителни такси, без да го обявят или скрият в офертата. Тихомълком.

От 15-те енергийни компании „Койзе“ установи, че 11 начисляват допълнителни разходи на клиентите, които им доставят слънчева енергия от техните панели.

Още веднъж: за клиенти, които са инсталирали слънчеви панели за 50 хиляди, надявайки се да спестят пари, компаниите начисляват допълнителна такса.

Според експерта Герт Виркен най-често срещаният начин за таксуване на собствениците на слънчеви панели е чрез отказ от възстановяване на час - сумата, платена от енергийната компания в края на договора, което позволява на собствениците на панели да спестят между 120 и 270 евро на година.

„Тези разлики се основават на текущите ставки. Обратните изплащания бяха по-високи миналата седмица и разликата със или без слънчеви панели беше още по-голяма.“

Много енергийни компании също няма да предлагат дългосрочни договори на собствениците на слънчеви панели; повечето се придържат към едногодишни условия.

Според Виркен енергийните компании не са уверени в офсетната схема - че е изгодна за тях.

Парламентът гласува по-рано тази година за постепенно премахване на офсетната схема от 2025 г. Но не е ясно дали Сенатът ще одобри плана. Защото можете да си представите с каква скорост току-що взелите на кредит панели ще тичат с чехлите след политиците.

Падането на кабинета също така създаде несигурност относно това как ще работи постепенното спиране и колко енергийни компании могат да таксуват на потребителите, за да доставят електричество в мрежата. „Те не искат да рискуват да не могат да поемат допълнителните разходи“, каза той.

И те могат да бъдат разбрани: никой не ги попита, когато се застъпваха за соларни панели в Холандия, дали енергийните компании искат да фалират.

Несигурността около компенсационната схема също направи холандските жители много по-неохотни да инсталират слънчеви панели, съобщава „Финансиел Дагблад“.

Хората не искат да инсталират слънчеви панели, ако не могат да бъдат сигурни колко ще направят, казаха монтажните компании пред вестника. „Има малко паника в индустрията“, каза Питър Дебидж, директор на „Нойенерги“ в Лимбург. Търсенето на слънчеви панели е спаднало с около 60% от лятото, каза той. „Първите две соларни компании на юг вече фалираха“, допълва той.

Можем спокойно да кажем, че холандските политици твърдо са усвоили схемата на Черномирдин „как да стане по-добре“.

Но бедата, както знаете, обича компанията...

Разходите за изграждане и експлоатация на вятърни паркове са много по-високи от очакваното, заяви пред Долната камара министърът на климата и енергетиката в оставка Роб Джетън.

И в същото време се ухили лукаво, както може логично да се предположи, като се има предвид кой стои зад повсеместното им инсталиране.

Първоначално се очакваше тези разходи да бъдат 2 милиарда евро годишно, но сега се повишиха до 3,6 милиарда евро годишно. Само 75%. Както се казва, статистиката е неточна наука.

Основната причина за по-високите разходи е повишаването на лихвите на капиталовия пазар. Това значително ще увеличи цената на инвестицията за мрежовия оператор „Тенет“. Така, кажете ни какво могат да направят в икономиката завършилите икономика от западните университети.

Очаква се разходите за лихви да "останат структурно по-високи", каза Джетън. Ако това се окаже по-добро от очакваното, финансовите разходи все пак може да са по-ниски.

Поскъпват и договорите заради високата инфлация.

Освен това разходите за суровини (кой си е представял, когато въвеждаше санкции, че цените в крайна сметка може да се увеличат?) и разходите за труд рязко се увеличиха (Беше невъзможно да си представим, че с нарастващата инфлация хората няма да започнат да искат увеличение на заплатите в големи количества).

Друг фактор е, че материалите не могат да се доставят от доставчици в рискови страни като Китай. Внезапното откриване на този факт е събитие, което е по-скоро обикновено, отколкото невероятно.

В резултат на това общата инвестиция в мрежата от вятърни турбини сега се оценява на 35,5 милиарда евро спрямо 26 милиарда евро.

По-високите разходи за изграждане на тази енергийна система може да се отразят в по-високи сметки за мрежата, които ще бъдат плащани от потребителите и бизнеса.

Въпреки това, тъй като споменатите разходи са „далеч в бъдещето“ и също могат да се променят отново, в момента е невъзможно да се каже какво ще означава това конкретно за сметките за енергия на домакинствата, каза Джетън.

Следователно има и трети факт, който замъглява европейските апологети на климатично неутралната енергия.

Субсидията за нови електрически превозни средства няма да падне до 2550 евро през 2024 г., а ще остане на 2950 евро, пише държавният секретар Вивиан Хайнен (инфраструктура и управление на водите) в писмо до парламента.

Човек може да се радва на този факт, ако не беше едно „но“.

Причината за ненамаляването на субсидиите е намаляването на ентусиазма на гражданите за тяхната наличност.

Промените в данъка върху превозните средства и инфлацията правят притежаването на електрическо превозно средство по-малко финансово жизнеспособно.

Субсидията за нови напълно електрически автомобили беше 4000 евро през 2021 г. и след това постепенно беше намалена. Идеята беше, че електрическите автомобили ще станат по-евтини с годините и ще са необходими по-малко субсидии, за да се убедят хората да направят много скъпа покупка, която е разумна за климата.

Хайнен каза, че „в рамките на вариантите, които все още имам“ след падането на кабинета, тя иска да направи нещо за купувачите на електрически автомобили, които са били разочаровани.

в същото време не проваляйте напълно програмата за сдвояване на електрически превозни средства. Особено като се има предвид колко весело и с огън горяха 500 електромобила на кораб, докарал 3000 скъпи коли за продажба в Холандия.

Според нея новият кабинет трябва да определи мерки за периода след 2025 г. Защото старият кабинет няма абсолютно никакво намерение да прави това преди заслуженото им уволнение.

Кралската асоциация РАИ поздравява държавния секретар за неговия ход. „Това обаче е малка стъпка в правилната посока. Спешно са необходими допълнителни действия. Като продължаване на субсидиите от 2025 г. и данъчни облекчения“, отговаря Хууб Дъбелман, председател на секцията за леки автомобили на търговската асоциация. Х. Дъбелман, разбира се, намеква, че тези субсидии няма да бъдат изплатени от личния му джоб.

Организацията вярва, че „мобилността може и трябва да помогне за намаляване на емисиите на въглероден диоксид“. В същото време шофирането трябва да остане достъпно. „За да ускорим наистина прехода към устойчива мобилност, закупуването на нови, по-чисти и по-икономични автомобили трябва да бъде достъпно за повече хора.“

Изглежда, че думите са правилни. Не е ясно кой точно трябва да плати за тези желания. Или по-скоро е разбираемо и дори прекалено ясно.

Така че, както се оказа, Холандия може да постигне целта си за климата, без да губи имидж и пари.

Превод: В. Сергеев

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци:  Афтершок

Зелената енергия поднася изненади - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!