Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Румъния обмисля да се отдели от България, за да влeзе в Шенген


Марчел Чолаку, снимка: X/Twitter/@CiolacuMarcel

Букурещ обмисля отделяне от България за присъединяване към Шенген, заяви премиерът на Румъния Марчел Чолаку в интервю за Bloomberg.

Той съобщи, че ще поиска от испанското председателство на Съвета на Европейския съюз да организира извънредно заседание на Съвета по правосъдие и вътрешни работи през декември, за да преразгледа кандидатурата на Румъния за Шенген. Срещата ще се състои след изборите в Нидерландия на 22 ноември, когато политическите нагласи на страната може да се променят, ако има смяна на правителството.

„Румъния е тази, която пое по-голямата част от транзита на украинския износ. За Европа е необходимост Румъния и България да бъдат в Шенген“, каза Марчел Чолаку.

Той определи като „дълбока несправедливост“ неуспеха на Румъния да се присъедини към Шенген и нарече ветото на Австрия „неоснователно“. Чолаку не изключи възможността румънското правителство да предприеме правни действия в Съда на ЕС.

В критика към Австрия румънският премиер коментира още, че Виена не е страна членка на НАТО, но е защитена от система за противовъздушна отбрана на ЕС, в която принос има Румъния като членка на НАТО.

„Много ми е трудно да приема, че Австрия се възползва от инициативата „Европейски небесен щит“, въпреки че е неутрална страна, докато Румъния отделя 2,5% от своя БВП за отбрана“, заяви Чолаку.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Румъния обмисля да се отдели от България, за да влeзе в Шенген

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!