Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Геомагнитна буря освети в червено небето над България и голяма част от Европа – Какво беше казала баба Ванга за това?


Северното сияние в небето край Варна, снимка: Facebook/Meteo Balkans

Северното сияние освети в червено небето над голяма част от Европа, включително и в България – от Украйна и Русия до Великобритания. Потребители в социалните мрежи от различни държави публикуват снимки на огнено червеното сияние в небето.

Daniel Bojilov
И небето почервеня. Северно сияние и в България. Какво беше казала баба Ванга за това?

May be an image of twilight and road

Полярното сияние, видимо като зелени и червени светлини, пленява хората от хилядолетия и се появява по време на геомагнитни бури. Смущенията в магнитното поле на Земята водят до часове на ярки полярни сияния както на високи, така и на ниски географски ширини.

May be an image of lighting, fire, eclipse, twilight, lightning and oil refinery
Facebook

Светлинният спектакъл обикновено е най-видим близо до северния и южния магнитен полюс на Земята, където светлините се наричат ​​сиянието „Аврора“.

May be an image of fire
Facebook

Те се причиняват от взаимодействието на частици, идващи от слънцето, известни като слънчев вятър. Частиците могат да изминат милиони километри и някои в крайна сметка да достигнат Земята. След това те се насочват към полярните региони от магнитното поле на Земята.

В зависимост от това кои газови молекули са ударени и къде се намират в атмосферата, различни количества енергия се освобождават като различни дължини на вълната на светлината; кислородът произвежда зелена светлина, докато азотът кара небето да свети в червено.

По данни на Националния институт по геофизика, геодезия и география геомагнитният индекс се е покачил над 8 при максимален индекс 9. Магнитна буря се наблюдава, когато индексът е по-голям от 5.

Геомагнитна буря освети в червено небето над България и голяма част от Европа

Източник: Национален институт по геофизика, геодезия и география

Планетарният Kp индекс е мярка за смутеността на земното магнитно поле. Той се дава в относителни единици, които варират от 0 до 9 в зависимост от смутеността на полето. Стойността на индекса Kp се определя от данните на 12 геомагнитни станции, разположени в северното и южното полукълбо на Земята. Те определят смутеността на земното магнитно поле във всеки текущ момент.

Поради факта, че аномалиите в земното магнитно поле се причиняват от слънчевия вятър – потоците заредени частици, които се изхвърлят от Слънцето и които, навлизайки в земната атмосфера предизвикват токове и от там – вариации на магнитното поле на Земята, съществува възможност да се определи степента на смутеност на земното магнитно поле от параметрите на слънчевия вятър. Това се оказва възможно поради наличието на текущи данни, получавани от стационарен спътник извън земната атмосфера Advanced Composition Explorer (ACE).

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Геомагнитна буря освети в червено небето над България и голяма част от Европа

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!