Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Global Witness: Вносът на руски втечнен газ в ЕС е скочил с 40% след началото на войната

ЕС купува рекордни обеми втечнен природен газ от Русия през тази година, въпреки че блокът обещава да спре да консумира руско гориво до 2027 г., разкрива последният доклад на неправителствената организация Global Witness.

Страните от ЕС са похарчили близо 5,3 милиарда евро за закупуване на повече от половината от целия руски втечнен природен газ през първите седем месеца на 2023 г.

Членовете на блока са продължили да внасят значително количество втечнен природен газ от Русия през първите седем месеца на тази година, показват данните.

ЕС забрани вноса на руски петрол по море от началото на конфликта в Украйна и драстично намали доставките на тръбопроводен газ от Москва. Втечненият газ обаче засега остава несанкциониран въпреки многократните призиви на редица представители на ЕС.

Белгия и Испания са на второ и трето място по големина като купувачи, купувайки съответно 7,5 милиона куб. м. и 7,1 куб.м., докато Франция е пета в списъка с 4,5. Китай води с 8,7 млн. куб. м внос на втечнен природен газ от Русия, докато Япония е четвърта със 7 млн. куб. м.

„Шокиращо е, че страните в ЕС работиха толкова усилено, за да се откажат от руския изкопаем газ, само за да го заменят с доставяния еквивалент“, каза Джонатан Норона-Гант, старши активист в Global Witness.

Членовете на ЕС са закупили общо 21,6 млн. куб. м руски втечнен природен газ през първите седем месеца на тази година, в сравнение с 21,3 млн. куб. м през същия период на 2022 г. Цифрата обаче представлява скок от 40% в сравнение с първите седем месеца на 2021 г., което според доклада е „смущаващо“.

Смята се, че пазарът на ЕС е представлявал 52% от целия руски износ на втечнен природен газ между януари и юли, пазарен дял, който надхвърля границата от 49% за 2022 г. и 39% за 2021 г.

Цената на втечнения природен газ, внесен от членовете на блока през първите седем месеца на годината по цени на спот пазара, възлиза на 5,29 милиарда евро, според доклада.

Анализатори заявиха, че увеличението на покупките на втечнен природен газ е още по-значително, като се има предвид факта, че ЕС не е внасял значителни количества гориво от Русия преди конфликта в Украйна, а вместо това е разчитал на доставки по тръбопроводи.

Повечето доставки на руски втечнен природен газ идват от завода в Ямал, съвместно предприятие на най-големия производител на втечнен природен газ в страната, Novatek, френската TotalEnergies, китайската CNPC и китайски държавен фонд, се казва в доклада.

Белгия и Испания удвоиха вноса си на втечнен газ от Русия

Последните данни на Евростат разкриха подобна картина, показваща, че Русия е вторият по големина доставчик на втечнен природен газ в ЕС през първото тримесечие на 2023 г., след САЩ, но преди Катар, Алжир, Норвегия и Нигерия.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Global Witness: Вносът на руски втечнен газ в ЕС е скочил с 40% след началото на войната

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!