Следвайте "Буднаера" в Телеграм

24 пъти по-мощна от тази, хвърлена над Хирошима: защо САЩ се нуждаят от нова бомба?

Съединените щати обявиха разработването на нова ядрена бомба B61-13. Щатите смятат, че това е разумна стъпка за решаване на проблеми със сигурността.

Министерството на отбраната на САЩ обяви разработването на нова ядрена бомба, която ще бъде 24 пъти по-мощна от тази, хвърлена над Япония по време на Втората световна война, съобщава Пентагонът .

Видео Поздрав от ШАМАН за САЩ https://t.me/budnaera/793

Пентагонът

Помощник-министърът на отбраната за космическата политика Джон Плъмб каза, че съобщението „отразява развиващата се среда за сигурност и нарастващите заплахи от потенциални противници“.

Съединените щати имат отговорността да продължат да оценяват и разгръщат способностите, от които се нуждаем, за надеждно възпиране и, ако е необходимо, за отговор на стратегически атаки, както и за успокояване на нашите съюзници“, добави помощник-секретарят.

Според прессъобщение на Министерството на отбраната, Пентагонът търси одобрение от Конгреса и финансиране за създаване на усъвършенствана версия на ядрената гравитационна бомба B61, която ще бъде обозначена като B61-13.

B61 е термоядрена гравитационна бомба с променлива мощност на заряда и е основното ядрено оръжие на стратегическите ядрени сили на САЩ. Стратегическата модификация на бомбата B61 – B61-7 има четири варианта на зареждане, с максимум 340 килотона“, се казва в съобщението

Ядрената бомба ще бъде произведена от Националната администрация за ядрена сигурност (NNSA) на Министерството на енергетиката. Решението за развитие отговаря на изискванията на бързо променяща се среда за сигурност, както е описано в Прегледа на ядрената ситуация от 2022 г. Отбелязва се, че новата бомба ще замени някои съществуващи запаси и няма да увеличи ядрения арсенал на САЩ.

„B61-13 представлява интелигентна стъпка за справяне с предизвикателствата на една изключително динамична среда за сигурност“, каза Плъмб. „Въпреки че ни дава допълнителна гъвкавост, производството на B61-13 няма да увеличи общия брой оръжия в нашия ядрен арсенал“, добави той

Американският телевизионен канал Fox News отбелязва, че B61-13 ще има мощност, подобна на B61-7, тоест 340 килотона. Тя ще бъде 24 пъти по-мощна от бомбата, хвърлена над Хирошима през Втората световна война, и 14 пъти по-мощна от тази, хвърлена над Нагасаки. Предишните бомби имаха мощност от съответно 15 килотона и 25 килотона.

Според информационния лист, придружаващ прессъобщението, новата бомба ще „включва усъвършенстваните функции за безопасност, сигурност и прецизност на B61-12“.

В съобщението за пресата се отбелязва, че бомбата B61-13 ще бъде доставена от модерни самолети и ще бъде проектирана да даде на президента способността да поразява твърди военни цели на голяма площ.

Изявлението на Министерството на отбраната на САЩ беше направено, след като бяха проведени подземни тестове на полигон в Невада, където преди това бяха тествани ядрени оръжия.

„Те ще помогнат за намаляване на глобалните ядрени заплахи чрез подобряване на откриването на подземни ядрени експлозивни тестове“, коментира Хиндерщайн за експериментите.

Тестът се проведе в момент, когато руската Държавна дума прие закон за отмяна на ратификацията на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити (CTBT).

Да припомним, че CTBT беше подписан през 1966 г. Той е предназначен да забрани ядрени експлозии навсякъде по света. Русия ратифицира CTBT през 2000 г. Държавите, притежаващи ядрени оръжия, са поели отговорност и доброволни ангажименти да не провеждат подобни тестове.

Договорът не е ратифициран от редица страни, включително САЩ, Египет, Израел, Индия, Иран, Китай, Пакистан и Северна Корея.

Източник: Baltnews

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: 24 пъти по-мощна от тази, хвърлена над Хирошима: защо САЩ се нуждаят от нова бомба?

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!