Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Радев в Пловдив: При полет летецът залага живота си в името на държавата, дали политикът го прави... (не залага ВАШИЯ)

Ние сме гледали различни примери, отбеляза президентът

Държавният глава коментира, че войната в Украйна се е превърнала във война на изтощение, на логистика, в глобален икономически сблъсък и за това е от ключово значение доброто управление на всички процеси в националната сигурност и икономиката

"Преди всеки полет пилотът на изтребител неизбежно залага живота си и благоденствието на своето семейство в името на държавата и нашето общество. Дали българският политик прави същото или обратното, ние сме гледали различни примери". Това каза президентът Румен Радев пред студенти на Висшето училище по сигурност и икономика (ВУСИ) в Пловдив. Той изрази надежда в бъдеще да имаме все повече политици, които да гледат на България и на нашето общество, "така както залагат себе си изтребителя".

Държавният глава участва в тържествено събрание по повод 20-ата годишнина на Висшето училище по сигурност и икономика (ВУСИ) в Пловдив. В словото си той поздрави ръководството на учебното заведение за избора на професионалното направление.

"Успели сте да изберете специалности, които са актуални именно днес, защото от опит ви уверявам, че на съветите на ЕС в момента, на всички форуми на високо политическо и експертно ниво, във всички стратегически документи и програми, думите, които най-много се срещат - това са сигурност, икономика, добро управление, посочи държавният глава.

Той каза, че имаме нужда не просто от стратегически документи и програми, а от подготвени хора, които да анализират и разбират сложните процеси. "В условията на невиждани до сега динамични проблеми в геополитически план, влошаваща се среда за сигурност, на сътресения в икономиката, на кризи от всевъзможен характер, ние имаме нужда от подготвени хора като вас". С тези думи президентът се обърна към студентите.

Според него националната сигурност е сложна и всеобхватна материя и това означава да имаме не просто адекватни въоръжени сили и полиция. Радев посочи, че изграждането и постигането на надеждно ниво на националната сигурност изисква ангажираност, координация и взаимодействие на всички държавни институции, местната власт, бизнеса, на всеки един гражданин на държавата.  

Държавният глава коментира, че войната в Украйна се е превърнала във война на изтощение, на логистика, в глобален икономически сблъсък и за това е от ключово значение доброто управление на всички процеси в националната сигурност и икономиката. 

Президентът на ВУСИ проф. Георги Манолов и ръководството на висшето училище връчиха дипломите на абсолвентите от Випуск 2023. На събитието присъстваха областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев, кметът на града Здравко Димитров, представители на бизнеса.

ВУСИ е наследник на Колежа по икономика и администрация, в град Пловдив, пише на сайта на ВУСИ. "Идеята за възникването му датира от началото на 1999 г. сред група видни преподаватели и учени, които повече от десетилетие работят в сферата на частното висше образование в България. Те стават учредители на Колежа, като решението произтича от обективната потребност на Пловдив и региона от обучение на специалисти в областта на управлението, икономиката, финансите, туризма и др."

През 2015 година колежът се преобразува в специализирано четиригодишно Висше училище по сигурност и икономика, което вече има право да обучава студенти в образователно-квалификационните степени „бакалавър“ и „магистър“.

ВУСИ получи програмни акредитации на две докторски програми от професионално направление „Национална сигурност“ – „Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред“ и „Антитероризъм“ (Организация и управление на антитерористичната дейност). 

Източник БТА

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Радев в Пловдив: При полет летецът залага живота си в името на държавата, дали политикът го прави

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!