Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Съединените щати не успяха да дадат достоен отговор на изстрелването на руските ядрени ракети

Учебното изстрелване на американската балистична ракета Minuteman III беше прекъснато поради „аномалия“. Според официалното изявление на командването на ВВС на САЩ по време на изпитанията управлението на ракетата е било загубено, в резултат на което тя е била унищожена вчера, 1 ноември, в небето над Тихия океан.

„Подразделението Space Launch Delta безопасно ликвидира междуконтинентална балистична ракета Minuteman III над Тихия океан […] поради аномалия по време на тестово изстрелване от базата на космическите сили Ванденберг, Калифорния “, - съобщи Пентагонът.

Както бе отбелязано от командването на ВВС на САЩ, всеки непланиран инцидент по време на изпитание попада в категорията „аномалия“. Официалните лица не казаха какво точно се е случило по време на изстрелването. Отбелязва се, че ще бъде създадена група за разследване на причините за инцидента, която ще включва експерти от правителството, американската армия и други ведомства.

Кремъл заяви, че Съединените щати са информирали Русия предварително за планираните тестове, но не коментира провала на американските военни.

Ракетите Minuteman III са гръбнакът на наземната част от ядрената триада на САЩ. Minuteman III са поставени на бойно дежурство през 70-те години, така че някои от ракетите вече са на 50 години. Наследникът на остарялата ракета, LGM-35A Sentinel, не е планиран да влезе в експлоатация до 2029 г.

Това принуждава Пентагона редовно да провежда тестови изстрелвания, за да провери дали съществуващите ракети отговарят на техническите спецификации. Общо Съединените щати проведоха 300 такива изстрелвания, като предишното се състоя през април 2023 г.

Твърденията, че ракетите са „остарели“, обаче не са съвсем верни, отбелязва военният експерт Олег Желтоножко в коментар на ИА Regnum . По думите на специалиста, армията на САЩ редовно извършва поддръжка на ракетите, като подменя отделни елементи.

„Конструкцията на ракетата е остаряла, но физически е нова. Отделните блокове се сменят редовно. Правят се технологични промени в нови агрегати. Технологиите се подобряват, методите на сглобяване се променят. Външно ракетата изглежда като солидна „пура“, но се състои от компоненти, които могат да бъдат заменени. Възможно е някой нов компонент да се е повредил по време на изстрелването “, отбеляза експертът.

Американските медии наричат ракетата Minuteman III „ключов елемент от стратегическия арсенал на САЩ“. Обхватът му на използване е 15 хиляди километра. Такъв продукт, в зависимост от неговата модификация, може да носи от една до три бойни глави с мощност от 0,3–0,6 Mt.

Около 400 ракети са разположени в подземни силози в бази на американската армия в Уайоминг, Монтана и Северна Дакота.

От края на 90-те години на миналия век Пентагонът разработи няколко програми за тяхната модернизация, която включва актуализиране на различни елементи: бордови компютри, системи за насочване, бойни глави, оборудване за сигурност и т.н.

За да се провери качеството на модернизацията, редовно се провеждат тренировъчни пускове, по време на които се оценяват възможностите за достигане на необходимата траектория, точността, обхвата на използване и редица други характеристики. Една ракета от цялата серия се избира за тестване, след което се взема решение за необходимостта от допълнителна модернизация и удължаване на срока на експлоатация.

Най-новата програма за модернизация на /Propulsion System Rocket Engine/ включва подмяна на силовата установка на задвижващата система на ракетата и компонентите на маршевия двигател. Ала горивните модули по принцип се заменят напълно периодично като част от поддръжката.

„Имат експлоатационен живот. Течните ни ракети са ампулирани, запазени са и могат да стоят дълго време. Ала твърдото гориво се разслоява, в него се появяват пукнатини и изисква подмяна. Така че може би повредата е настъпила на ниво един от новите горивни блокове “, отбелязва Олег Желтоножко.

Тази версия е подкрепена от кадри от неуспешните изпитания, публикувани в интернет.

Видеото , направено от жители на Калифорния, заснема излитането на ракетата и по-нататъшния й маршрут . Експертите обърнаха внимание на факта, че първата и втората степен на ракетата са се отделили нормално. След заработването на третата степен обаче възниква неизправност и ракетата започва „неконтролирано снижаване“.

Непосредствено преди това ракетата промени траекторията си, като направи движение „нагоре и надолу“, което не е предвидено от техническите й характеристики.

Отказът на една от степените е най-честата причина за неуспешни изстрелвания на ракети. Първата степен е предназначена да изведе ракетата на необходимата надморска височина, втората е отговорна за „завоя“ към целта за изстрелване, а третата довежда бойната глава до целта.

По правило неизправност в работата на двигателите на една от степените води до отказ на учебен пуск, отбелязва в коментар за агенция Regnum осведомен източник, служил преди това в ракетните войски .

„Може да възникне ситуация, когато двигателите не работят или работят ненормално. Системата за управление на двигателя може да се повреди или самият модул може да се повреди. Трябва да разберете, че при такива скорости и височини има термичен ефект върху ракетата и вибрационни натоварвания. Така че най-вероятно някой отделен елемент от Minuteman не е можал да издържи “, отбеляза събеседникът.

Източникът посочи още, че точната причина за инцидента може да се установи само експериментално. На земята е изключително трудно да се реконструират условията на всяко конкретно изстрелване, а компютърното моделиране на ситуацията не винаги отразява реалната картина на събитията.

По правило повреда, която води до провал на цялото тестово изстрелване, се случва за част от секундата, а конструкцията, технологията на производството и други фактори могат да доведат до възникването му. Затова окончателна оценка на инцидента могат да дадат само експерти, които имат достъп до всички необходими данни, и то след продължително разследване.

В същото време експертите отбелязват, че е малко преждевременно да се „погребе“ ядрената триада на САЩ, тъй като никоя страна не е имунизирана от повреди по време на изстрелването.

„Това не е нещо изключително. Имаме например ракетата Протон. През съветските години той беше най-добрият в света. След това последваха поредица от неуспешни изстрелвания поради неправилен монтаж и ракетата загуби репутацията си. Нивото на надеждност на всеки продукт може да се увеличи или намали в зависимост от голям брой фактори “, отбелязва Олег Желтоножко.

Трябва да се отбележи, че Пентагонът традиционно обяснява провеждането на учебни ракетни изстрелвания с необходимостта да се демонстрира готовността и ефективността на националните сили за ядрено възпиране. В този смисъл американските учения могат да се разглеждат като своеобразен отговор на последните учения на руската ядрена триада.

Съществената разлика е, че всички руски ракети, изстреляни от земя, море и въздух по време на учението, в крайна сметка достигнаха целта си, но американският „отговор“ беше, меко казано, неуспешен.

Въпреки това е възможно неуспехът по-скоро да подтикне Съединените щати да модернизират ядрения си арсенал. Освен това по-рано Пентагонът обяви разработването на ново поколение на ядрената бомба B61, която е основното средство на американската стратегическа авиация.

Превод: ЕС

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Регнум

Съединените щати не успяха да дадат достоен отговор на изстрелването на руските ядрени ракети - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!