Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Експерти конституционалисти пред “Труд news”: Гласуването с машини е абсолютна измама

Снимка на демо-бюлетини, отпечатани от техническо устройство за машинно гласуване (ТУМГ), инсталирано със софтуер, изграден при довереното изграждане, което беше извършено от експерти на ЦИК на 01.11.2023 г., разпространиха по-рано тази седмица от МЕУ.

Вотът  с устройствата не е пряк, те се явяват посредник

Най-добре е да се забрани машинният вот

Използването на машини за гласуване нарушава текстове в Изборния кодекс. В чл. 3, ал. 1 от него е записано, че изборите се произвеждат въз основа на всеобщо, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване и осигуряват свободно изразяване на волята на избирателите. Вотът с устройствата обаче не осигурява именно свободното изразяване на волята, обясниха пред “Труд news” експерти конституционалисти.

Гласуването с тях не е пряко, защото машината с алгоритъма є, представляващ програмен код - скрипт, е написан на специфичен неразбираем за гласоподавателя английски език. Така той не гласува пряко, защото машината се явява посредник при гласуването и нейният алгоритъм действа напълно извън зоната на видимост на гласоподавателя, посочиха специалистите.

Сертифицирането на машините не носи пълни и достатъчно надеждни гаранции срещу манипулацията им, посочи пред “Труд news” конституционалистът доц. д-р Борислав Цеков “То не казва, че оттук нататък те са неуязвими. Нещо повече - държавата не знае какво се случва с машините от момента на сертифицирането до и в самия изборен ден, това знаят само частната фирма и нейните служители”, допълни той.

Професор Антоанета Христова, политически психолог, смята, че с всичко могат да ни излъжат. За всички корпоративни, или така наречените организирани вотове, няма значение дали са на хартия или на машина. Христова посочи, че какво печата машината и какво тя запазва, са две различни неща. “Какво друга машина после запазва на трето ниво, а какво обработва на четвърто - един Господ знае. Затова машините трябва да бъдат забранени”, категорична бе проф. Христова пред “Труд news”.

В петък говорителката на ЦИК Росица Матева посочи, че процедурата по сертифицирането на машините за вота в неделя е преминала по правилата. В комисията са получили решението на Министерството на електронното управление, Института по метрология и Института по стандартизация, с което се удостоверява съответствието на хардуера и софтуера за машинно гласуване. Процедурата била наблюдавана от хора от ГЕРБ, ПП, БСП, ИТН.

Проф. Антоанета Христова, политически психолог, пред “Труд news”: Вече не съм за смесено гласуване, а за пълна отмяна на машините

- Професор Христова, от ЦИК обявиха, че на втория тур на местните изори ще се гласува и с машини. Увериха, че са получили решението на Министерството на електронното управление, Института по метрология и Института по стандартизация, с което се удостоверява съответствието на хардуера и софтуера за машинно гласуване и че процедурата е преминала по правилата. Наблюдавали са я представители на някои партии - ГЕРБ, ПП, БСП, “Има такъв народ”. Може ли въпреки всичко това избирателите да бъдат излъгани с нещо, ако гласуват с машините?
- С всичко могат да бъдат излъгани. Да почнем съвсем отначало - всички корпоративни, или така наречените организирани вотове, няма значение какви са - дали са на хартия или на машина. Това първо. Второ. Какво печата машината и какво тя запазва, са две различни неща. Трето. Какво друга машина после запазва на трето ниво, а какво обработва на четвърто - един Господ знае. Затова машините трябва да бъдат категорично забранени.

- Но само с хартиено гласуване миналата неделя имаше 400 000 недействителни бюлетини?
- Тези гласове са се загубили поради лошия образователен процес, който не беше организиран на първо място добре от ЦИК и на второ място - от медиите, главно телевизиите. Те са задължени системно да показват възможните грешки и да обучават гражданите. Сигурна съм, че те са получили пари за това.

- Най-масовата грешка е при гласуването за общински съветници, където са посочвани преференции без партии...
- Да, това е грешка, свързана с обучителния процес на гражданите. Аз вече не съм просто за смесено гласуване, аз съм за абсолютната отмяна на машините.

- Според вас спадна ли доверието в избирателния процес след изборите миналата неделя?
- Доверието е нулево. Процентът на гласувалите е 41, но този процент се прави от малките населени места. Големите населени места имат много малка избирателна активност. Има огромен проблем с гласуването за общински съветници за партиите, които са представени в парламента. Процентът на гласувалите в големите градове е между 29 и 37 и в тези проценти партиите в парламента са изключително слабо представени. Това означава, че партийната система в България е тотално срината.

- Има партии, които настояват да има все пак машини, но те да са такива, с които се броят бюлетините, както е в САЩ? Или и на такива нямате доверие?
- Основният принцип е - човешкото око, човешкото съзнание на всеки гражданин, дори на този, който не разбира от машини, всеки да може да изконтролира процеса от А до Я.

- След като ПП толкова настояват за машини очевидно има защо, какво ли е то според вас?
- Очевидно искат да манипулират, това и за децата е ясно. Аз бих уважавала интелигентната манипулация. Но в случая тя е толкова груба и толкова правят хората на идиоти... Хайде малко да се уважаваме! 

Доц. Д-р Борислав Цеков, Консервативен форум, пред “Труд news”: Сертифициранене не носи пълни и достатъчно надеждни гаранции срещу манипулация на машините

По принцип сертифицирането на машините следва да включва не само съответствието на хардуера и софтуера със законовите изисквания, но и процесите на управление, процедурите, следвани при администриране и осигуряване на системата, персонал и пр. От това, което видяхме и прочетохме, очевидно е извършена сертификация само на съответствието на софтуера и хардуера.

Целият въпрос е, че и това сертифициранене не носи пълни и достатъчно надеждни гаранции срещу манипулация на машините. С него се удостоверява само, че към определен момент преди изборите тези машини са били заредени с изряден софтуер, който отговаря на законовите изисквания. Нищо повече. Сертифицирането не казва: тези машини оттук-насетне са неуязвими. Въпросът обаче е какво се случва с машините от момента на сертифицирането до и в самия изборен ден. Това знаят само частната фирма и нейните служители и сътрудници, които са ангажирани с поддръжката им. Държавата не знае.

Затова никой в Европа не използва машини в национален мащаб, а където ги използваха - Германия, Ирландия, Нидерландия, се отказаха от тях, защото рискът от манипулации е значително по-висок от риска с хартиените бюлетини.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Експерти конституционалисти пред “Труд news”: Гласуването с машини е абсолютна измама - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!