Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Банки следят сметките на клиентите си, за да изчисляват въглеродния им отпечатък


Снимка: pixabay

Британската банка NatWest беше обвинена в „проникване в личното пространство“ на клиентите си, след като стартира нова функция, която претърсва акаунтите им, за да проследи техния въглероден отпечатък.

„Проследяване на въглеродния отпечатък“ в мобилното приложение на банката използва данни за транзакциите на своите клиенти, за да направи предложения как да намалят въглеродния си отпечатък въз основа на техните навици за пазаруване.

Според  The ​​Telegraph банката казва на клиентите си да обмислят да поправят дрехите си, вместо да купуват нови артикули, и да започнат да пият растителни алтернативи на млечните продукти. NatWest описва начини, по които клиентите могат да променят храненето си, за да станат по-екологични, като например да станат вегетарианци.

Банката също призовава клиентите си да споделят пътуванията с кола, да перат дрехите си в студена вода и да изключват сушилните.

Под разходната част на приложението клиентите на NatWest получават информация за въздействието на  покупките им върху отделяните в атмосферата въглеродни емисии.

Случаят във Великобритания не е изолиран. В България също стартира такава услуга. ЦКБ съвместно с Mastercard съобщиха преди месеци, че внедряват на българския банков пазар иновативното дигитално решение – Въглероден Калкулатор.

В съобщение на сайта на банката пише, че „Mastercard, в сътрудничество с шведската финтех компания Doconomy, имплементира Mastercard Въглероден Калкулатор с цел повишаване на екологичното съзнание и поведение на всички свои партньори по целия свят – компании, потребители и обществата за възстановяване на горите“.

За всяка трансакция, извършена с карта, напълно автоматизираният Aland Index, разработен от Doconomy, ще изчислява ефекта от нея, конвертиран като въглероден еквивалент (CO2) на основание цената на покупката и емисионния фактор, който варира за различните сектори от икономиката. Резултатът ще се визуализира в мобилното приложение на банката.

„Mastercard Въглероден Калкулатор дава на клиентите на ЦКБ АД, ползващи дебитни и кредитни карти Mastercard и VISA визуална представа за въглеродния отпечатък на всяка закупена стока или услуга“, пише в съобщението.

Обяснението на банката е, че „всеки от нас допринася за натрупването на CO2 в атмосферата, което води до климатични промени и оставя негативен отпечатък в околната среда.“

В случая с банката във Великобритания дори има инструкции как да се борим с климатичните промени. Когато пием мляко и ядем месо, животните, от които са произведени тези продукти, са отделили метан в атмосферата под формата на газове, които отделят. Така ние причиняваме климатичните промени. Затова от банката препоръчват да станем вегитарианци.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Банки следят сметките на клиентите си, за да изчисляват въглеродния им отпечатък

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!