Следвайте "Буднаера" в Телеграм

КЕВР вдигна цената на газа с 36%, но се похвали, че са ВИ ДИВЕРСИФИЦИРЛИ ИГРАТА от 4 посоки

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) реши газът през ноември да струва 82,12 лв. за мегаватчас, което е поскъпване спрямо октомври с 36%.

Въпреки голямото поскъпване от КЕВР се опитаха да смекчат новината с обяснението, че газът за българите е с 10% по-ниска цена от тази на европейските пазари за ноември.

Поскъпването беше обяснено с факта, че на европейските борси и по-специално на нидерландската TTF котировките вървят нагоре.

От енергийния регулатор съобщиха, че са се произнесли след анализ на внесените от “Булгаргаз” актуални данни и котировките на международните газови пазари до 31 октомври включително.

Прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от четири различни източника за доставки, съобщи ДКЕВР.

В ценовия микс за ноември е включено цялото договорено количество азерски газ, идващ по връзката с Гърция (IGB) според дългосрочния договор с Азербайджан. То покрива 35,64% от потреблението за месеца и има ключово значение за по-благоприятните цени на синьото гориво, твърди енергийният регулатор.

„Булгаргаз“ е сключил за м. ноември три договора за доставка на втечнен природен газ  с търговци от региона, след тръжна процедура, при изисквания за минимална доставна цена и предложен начин на плащане, се казва в съобщението на КЕВР.

С осигурените количества се покриват ангажиментите на обществения доставчик за м. ноември – към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти.

Утвърдената цена от 82,12 лв./MWh е с 36 % по-висока от цената на природния газ през м. октомври, която беше в размер на 60,41 лв./MWh.

„Независимо, че през зимните месеци доставяният от Азербайджан газ намалява като относителен дял в общите количества, той остава благоприятен фактор за България, тъй като неговата цена не е обвързана с цените на международните газови пазари. Благодарение на това цената на газа за българските потребители – битови и стопански – остава съществено по-ниска в сравнение с другите европейски страни“, заяви председателят на КЕВР Иван Иванов.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: КЕВР вдигна цената на газа с 36%, но се похвали, че е диверсифициран от 4 източника на доставка

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!