Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Русия в ООН: В Газа е катастрофа с „библейски мащаб“.

Хуманитарна катастрофа с библейски мащаби се разгръща в момента в ивицата Газа. Това заяви постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя, говорейки на заседание на Съвета за сигурност на световната организация.

„Дойде време да наречем нещата с истинските им имена: в окупираната палестинска територия, Западния бряг и ивицата Газа, се разгръща хуманитарна катастрофа от библейски мащаб“, каза той.

„Според постъпващата информация броят на загиналите в анклава е надхвърлил 8000 души, половината от които са жени и деца“, посочи постоянният представител. Още над 2000 души се намират под развалините, продължи той, повече от 21 000 са ранени, а броят на вътрешно разселените граждани е 1,6 млн. Освен това Небензя отбеляза големите загуби сред служителите на ООН в зоната на конфликта.

Сатанист разкри КОЙ е създателят на комунизма, каква е неговата крайна цел и кaк тpитe cвeтoвни вoйни ca внимaтeлнo плaниpaни

„Тези ужасяващи цифри нарастват с всеки изминал час. Изказваме благодарност на всички хуманитарни работници на място, които работят на предела на силите си в условията на катастрофален недостиг на основни, включително медицински, стоки, както и при изключително високи рискове за живота“, заяви Небензя.

Доставки на хуманитарна помощ

Небензя също така отбеляза, че Израел продължава да възпрепятства и без това оскъдните доставки на хуманитарна помощ за ивицата Газа.

„В контекста на активни военни действия хуманитарната помощ остава почти незначителна. От 21 октомври насам през граничния пункт Рафах, единствения пункт от Египет, са преминали само 94 камиона, като според докладите Израел възпрепятства дори тези оскъдни доставки. В резултат на това има остър недостиг на всичко – вода, гориво, храна, лекарства – и хората са изплашени и отчаяни“, каза той, говорейки на заседание на Съвета за сигурност, посветено на Близкия изток.

Дипломатът припомни, че палестинският анклав е напълно откъснат от останалия свят поради липсата на мобилни телефони и интернет. „Никой не знае достоверно какво се случва там в момента. Подобна блокада не само сее още по-голяма паника сред цивилното население, но и пряко подкопава работата на медицинските и спасителните служби, което означава, че ще доведе до нови цивилни жертви. По същата причина не можа да бъде договорено преминаването на следващия хуманитарен конвой през КПП Рафах на 28 октомври. Категорично осъждаме подобни действия, особено в ситуация, в която след прекъсването на комуникациите срещу анклава бяха извършени най-мощните въздушни удари от началото на ескалацията„, подчерта той.

Медицински пункт в Газа

„На 28 октомври по решение на военното и политическото ръководство на Израел въоръжените сили на тази страна, пренебрегвайки позицията, ясно изразена от международната общност в приетата ден по-рано резолюция на Общото събрание на ООН, започнаха сухопътна военна операция в ивицата Газа. След интензивни удари израелската армия започна да навлиза на територията на анклава от няколко посоки. <…> Израелските власти наричат действията си по различни начини: разширяване на операцията или подготовка на плацдарм, но въпросът не е в това, а в това, че въпреки недвусмислената реакция в света, Западен Йерусалим започна практическото изпълнение на плановете си за прочистване на анклава„, добави Небензя.

Необходимост от деескалация

Руският постоянен представител в ООН добави, че времето за половинчати мерки в Близкия изток е отминало, хуманитарните паузи няма да помогнат на ситуацията.

Времето на половинчатите мерки и половинчатите рационализирани призиви отмина, никакви хуманитарни паузи няма да помогнат. Невъзможно е да се предоставя хуманитарна помощ в разгара на военните действия на място. Надявам се, че всички тук разбират това“, каза дипломатът.

„Приоритетните задачи на световната общност днес са да спре кръвопролитията, да сведе до минимум щетите за цивилното население и да насочи ситуацията в политическа и дипломатическа посока“, заяви Небензя.

Дипломатът подчерта, че е важно да се консолидират колективните стъпки, насочени към възобновяване на пълноценния преговорен процес между израелци и палестинци.

„В настоящата ситуация Руската федерация полага интензивни усилия за деескалация на ситуацията на място, насочени към бързото разрешаване на кризата <…>, има спешна нужда от прекратяване на огъня и хуманитарни коридори за предоставяне на спешна помощ на всички нуждаещи се“, добави Небензя.

Относно позицията на САЩ

Освен това Небензя смята, че Съветът за сигурност на ООН е станал практически парализиран заради позицията на Вашингтон по палестинско-израелския конфликт, като САЩ заедно с Израел искат да решат палестинския проблем чрез унищожаване на населението на ивицата Газа.

„Заради позицията на САЩ Съветът за сигурност на практика е парализиран и все още не е в състояние да приеме резолюция със спешно искане за прекратяване на огъня“, каза той. – „Два пъти сме излизали с подобни инициативи, но Вашингтон и Западен Йерусалим имат съвсем различни планове – да изтребят населението на Газа или да го изтласкат от Ивицата и да асимилират останалото палестинско население в Израел, за да решат по този начин палестинския проблем.

Дипломатът също така отбеляза, че Израел „демонстративно пренебрегва мнението на преобладаващото мнозинство от членовете на ООН, включително много западни държави, относно необходимостта от прекратяване на насилието„.

Този месец САЩ в Съвета за сигурност гласуваха три пъти против проекторезолюции за палестинско-израелския конфликт, като два пъти отхвърлиха руските документи и блокираха бразилския вариант, използвайки правото си на вето и оправдавайки се с липсата на клауза за правото на Израел на самоотбрана. Вашингтон предложи свой проект на Съвета за сигурност на ООН, но той не съдържаше разпоредба за незабавно прекратяване на огъня.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Русия в ООН: В Газа е катастрофа с "библейски мащаб".

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!