Следвайте "Буднаера" в Телеграм

За да съживи Промяната?: ВАС върна машинното гласуване

Върховният административен съд (ВАС) отмени решението на ЦИК да не се гласува с машини. Това означава, че може да се гласува с машини на балотажа. Според ВАС решението е незаконосъобразно, се казва в съобщение на съда.

ЦИК отменени машинното гласуване за местния вот на 29 октомври след разразилия се сканадал със снимането на хеш кода от заместник-министъра на електронното управление Михаил Стоянов. Заседанието на ВАС продължи повече от 5 часа.

Решението на съда не подлежи на обжалване.

С решението си магистратите уважават жалбите, в които се твърди, че решението на ЦИК е политическо.

В съда постъпиха над 10 жалби срещу решението на комисията. ЦИК поиска да бъдат представени допълнителни писмени доказателства от ДАНС, но съдът остави искането без уважение.

До решението на ЦИК се стигна след доклад  от ДАНС за това, че зам.-министърът Михаил Стойнов е заснел с мобилния си телефон всички стъпки по изграждане на изходния код на софтуера на машините. Според ДАНС той качил информацията на флаш памет, с което е нарушил правилата и е копирал софтуер. В справката на ДАНС се твърди, че Стойнов е споделил с присъстващите в залата, че е снимал изграждането на софтуера с цел „да си го гледа и да си поиграе с него“.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: ВАС върна машинното гласуване - Обективно

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!