Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Проф. Константинов: Внасянето на флашки беше идиотско действие с катастрофален ефект

"Сянката на съмнение вече е хвърлена, независимо какво правят или не правят машините. Ако хората не вярват в този процес, по-добре да не правим избори. За 10 г. успяхме да съсипем една добре работеща изборна машина". Това заяви проф. Михаил Константинов, който оглавяваше Информационно обслужване, в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по NOVA NEWS.

Повод за думите му са действията на зам.-министъра на на електронното управление Михаил Стойнов, който влезе с флашки, за да направи процедура по генериране на код за машините за гласуване. „Цялото действие с внасяне на флашки и т.н. е по същество идиотско. Това е направено от надменност, от презрение към околните и от нисък професионализъм. То доведе до катастрофален ефект. Трябва да се предпазваме от всякакви действия, които могат фатално да разрушат доверието в изборите”, заяви проф. Константинов. Той отново припомни, че в цяла Европа няма машинно гласуване. „Хората минаха през този цирк, който виждаме в момента”, обясни бившият член на ЦИК.

Константинов призова документът на ДАНС да бъде публикуван. „Моля официалните институции да разсекретят този документ, който не е секретен. Да видим какво пише в този документ”, каза той.

Константинов поиска хората, които отговарят за изборите да отговорят на противоречивите твърдения – че са взели всички мерки за сигурността на изборите и че машините са само принтери. Според него кодът от трите части е нещо като парола. „Никакви манипулации с машините не се правят, но се направи най-лошото – разрушиха доверието в изборния процес”, заяви проф. Константинов.

Бившият зам.-председател на ЦИК акцентира върху състава на ЦИК – 4-ма от членовете са от ГЕРБ, двама - от ДПС, а останалите 9 са на управляващите. „Нека си помислят кого критикуват. Нека кажат – нашите представители не си свършиха работа, те са назначени от сегашните управляващи”, призова той.

Според политолога и експерт по изборен процес Ваня Нушева решението на ЦИК е било прибързано. „Когато има информация за непремерени действия тя да бъде добре проверена. Вчера станахме свидетели само на консумирането на един ефект, чийто финален резултат не е ясен какъв ще бъде”, заяви Нушева.

Тя също смята, че има противоречие по действията на ЦИК – от една страна няма смисъл от машинното гласуване, защото са принтери, от друга – трябва да бъдат проверявани.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Проф. Константинов: Внасянето на флашки беше идиотско действие с катастрофален ефект

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!