Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Денков: Няма смисъл да има кабинет, ако напрежението продължи

Денков няма да разреши публикуването на доклада на ДАНС за машините, защото бил манипулативен, но и не вижда смисъл от кабинета, „ако напрежението продължи“.

Той поиска ЦИК да преразгледа вчерашната си заповед и да върнете машинното гласуване. ЦИК обаче отказаха, а в 17 ч. днес изтече крайният срок за сертифициране на машините за гласуване, което означава, че те няма как да бъдат използвани за вота на местните избори.

Решението на ЦИК е взето в разрез с Изборния кодекс, отговори премиерът.

Министерският съвет е готов веднага да гласува оставката на зам.-директора на ДАНС Деньо Денев, каза Денков. Той очаква такова предложение да постъпи от директора на ДАНС. Денев е подписал доклада на ДАНС, според който зам.-министърът на електронното управление е заснел неправомерно с телефона си и свалил на флашка кода за машинното гласуване. Това се е случлило в стая под видеонаблюдение.

Според Денков докладът на ДАНС не отговаря на законовите изисквания. „Създава се впечатлението, че нарочно липсва елементът на класифицирана информация, за да може да се разпространи бързо“, заяви Денков.

Според него ЦИК нарочно са внушили, че без тяхно знание са излезели машини от складовете.

„ЦИК заблудиха обществото, че решението за удостоверяване на машините е подписано само от зам.-министър на електронното управление. То е подписано и от Българския институт по метеорология и от Българския институт по стандартизация“, добави премиерът.

„Всичко е направено в последния момент, за да няма реакции от другите институции като ВАС например. След години събитията от вчерашният и днешния ден ще се разглеждат като класически пример на активно мероприятие за опорочаване на изборния процес“, каза Денков.

Ако продължи това напрежение, няма смисъл да има кабинет. Важно е да вземаме правилните решения – до момента това ставаше. Но това, което се случва в момента е много зад границите, които са приемливи, оплака се премиерът.

Не виждам защо да представям един доклад, който представлява манипулация. Да я разпространиш на сайта на Министерския съвет, означава да легитимираш една лъжа, смята Денков.

Процесът на верифициране е делегиран на този зам.-министър, защото това съответства на неговата експертиза, той работи в екип. Затова отговорността е на неговите плещи. Той е натоварен с тази заповед и заедно с експертите са се подписали единодушно, че всичко е наред. ЦИК трябваше да изчакат. Още една дезинформация беше казана, това, което е представил министър Йоловски е, че документът за верификация не е представен, защото не е подписан, тъй като тя трябва да приключи днес. А ЦИК го представиха, че едва ли не никога няма да има такъв документ, посочи Денков.

Процесът с верификацията не е свързан с доставките на машините. Например, тези в чужбина сме ги изпратили много преди това, каза той. Ако министър Йоловски е нарушил правилата, тогава има смисъл да му се иска оставката. Аз не виждам такава причина, според Денков. По отношение на зам.-министъра ще бъде направена проверка.

В доклада са включени коректни факти – да имало е такъв запис, такива снимки, но не са коректни заключенията, достатъчно е било да се направи проверка защо се прави това. Тези снимки и записи са направени в защитена стая под видеонаблюдение. Там са били 10 човека, каза Денков.

Не вярвам този манипулативен доклад да е случаен, заяви той.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Денков: Няма смисъл да има кабинет, ако напрежението продължи

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!