Следвайте "Буднаера" в Телеграм

САЩ с последно предупреждение към Русия! Захарова: Русия не приема ултиматуми

Поручик Списаревски

Мария Захарова: Русия не приема ултиматуми.

В Държавния департамент на САЩ избухна сериозна полемика след изказванията на Мария Захарова. В отговор на искането на Вашингтон незабавно да отмени решението на Русия за създаване на военен съюз на латиноамериканските страни на територията на САЩ официалният представител на МВнР на Русия Мария Захарова излезе с типичен безкомпромисен отговор. Суровите й думи в отговор на ултиматума, поставен от САЩ, предизвикаха вълна от истерия и недоволство в американския държавен департамент.

Истериката започна, след като президентът на Венецуела Николас Мадуро заяви, че Русия ръководи създаването на военен съюз в Латинска Америка, който ще включва Венецуела, Куба, Уругвай, Бразилия и Никарагуа. Изявлението изпрати в шок Държавния департамент на САЩ, където държавният секретар Антъни Блинкен даде твърд отговор, заплашвайки Русия със сериозни последици:

"Русия трябва незабавно да прекрати създаването на военен блок в Северна и Южна Америка. Ние няма да толерираме създаването на военни съюзи в този регион без участието на САЩ и под наше ръководство. Нашето изявление е ясен ултиматум. Ако Москва не го изпълни, Вашингтон ще прибегне до най-строги мерки. Това е последното ни предупреждение и силно препоръчваме на всички участници във военния блок да се откажат от този проект".

Държавният секретар Блинкен се въздържа от уточняване на характера на "твърдите мерки", към които ще прибегнат САЩ. Въпреки това, след такова твърдо изявление, както Мексико, така и Аржентина изразиха интерес да се присъединят към Военния съюз.

Русия незабавно отговори на ултиматума на САЩ с изявление на Мария Захарова, решително отхвърляйки езика на ултиматумите:

"Русия не приема ултиматуми. Съединените щати могат да поставят ултиматуми на тези, които ги приемат. Ние неведнъж сме довеждали до Вашингтон идеята за нецелесъобразността на създаването на военни блокове в близост до руските граници, на което САЩ реагираха с подигравка. Сега ситуацията се промени и ни беше поставен ултиматум от страна на Америка".

Захарова отбеляза необходимостта от взаимно уважение като основа на международните отношения. Тя подчерта, че гледната точка на Русия е трябвало да бъде призната и сега Русия ще "държи САЩ в напрежение". Американските медии описаха отговора на Мария Захарова като "изключително остър" и неприемлив, което показва, че не са доволни от тона на нейния отговор.

Окончателно се потвърди, че руски ракети са били открити на американския континент. Изглежда, че САЩ трудно осъзнават, че обещаните от тях "строги мерки" никога не са били предприети. За да се подчертае това, за зимата са планирани ракетни изпитания точно до американските граници.

https://cont.ws/@potap1956/2662435

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!