Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Парламентът на Либия призова за спиране на износа на петрол и газ за държавите, подкрепящи Израел


Снимка: pixabay

Висшият държавен съвет на Либия призова правителството да прекъсне отношенията със страните, които подкрепят израелските бомбардировки и блокадата на Ивицата Газа, съобщи Либийската информационна агенция.

В изявление базираната в Триполи асамблея, която действа като сенат, също призова за спиране на износа на петрол и газ към поддръжниците на израелската офанзива и бойкотиране на техните продукти.

Асамблеята „потвърждава подкрепата на либийския народ за своите братя в Палестина до освобождаването на земята им от бруталната израелска окупация“, се казва в изявлението.

Представителите във Висшия държавен съвет са обсъдили начини за доставяне на спешна хуманитарна помощ на палестинците в Газа по време на извънредна сесия, проведена в Триполи.

В сряда и либийският парламент призова за спиране на износа на петрол и газ за страните, подкрепящи израелските въздушни удари срещу Газа, съобщи Анадолската агенция, като цитира изявление на парламента.

„Искаме правителството да спре износа на петрол и газ за страните, подкрепящи Израел, в случай че убийствата не бъдат спрени“, каза в изявление говорителят на парламента Абдула Белихак.

Базираната в Източна Либия асамблея също призова посланиците на страните, подкрепящи атаката на Израел срещу Газа, незабавно да напуснат Либия.

„Асамблеята категорично осъжда подкрепата, оказана от САЩ, Обединеното кралство, Франция и Италия за израелските престъпления в Газа“, се казва в изявлението.

Той определи конфликта в Газа като „геноцид, воден от САЩ и Запада срещу обезоръжени хора под блокада“.

Израел започна да бомбардира Ивицата Газа след атака от „Хамас“ на израелска територия на 7 октомври и вземане на заложници.

Близо 8000 души са убити само за две седмици. От тях 6546 са палестинци (2 000 от които деца) и 1400 са израелци.

2,3 милиона жители на Газа остават без храна, вода, лекарства и гориво, тъй като Израел наложи пълна блокада на анклава, а хуманитарните конвои с помощи, допуснати от Египет в Газа, носят само малка част от необходимото заради постоянните бомбардировки на Израел.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Парламентът на Либия призова за спиране на износа на петрол и газ за държавите, подкрепящи Израел

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!