Следвайте "Буднаера" в Телеграм

САЩ нанесоха ракетни удари по Сирия при „самоотбрана“


Американски военни в Сирия, снимка: DoD

Американските сили нанесоха многобройни въздушни удари по военни инсталации в Сирия в четвъртък, съобщи Пентагонът. Военната операция е в отговор на скорошни атаки срещу американски военни постове от въоръжени групи, за които американските военни твърдят, че са свързани с Иран.

Министърът на отбраната Лойд Остин нарече атаката „самоотбрана“. По нареждане на президента Джо Байдън САЩ удариха „две съоръжения в Източна Сирия, използвани от Корпуса на гвардейците на революцията (IRGC) на Иран и свързаните с него групи, каза Остин.

„Тези удари при самоотбрана са предназначени единствено за защита на персонала на САЩ в Ирак и Сирия“, твърди американският военен министър, добавяйки, че мисията е отделно от военните действия на Израел срещу Газа.

Според Остин Вашингтон „не търси конфликт“, но ще отговори на „подкрепяните от Иран атаки срещу американските сили“, обещавайки да предприеме „по-нататъшни необходими мерки за защита на нашите хора“.

В момента в Сирия са разположени 1000 американски войници, които контролират богати петролни полета и брега на река Ефрат заедно с кюрдска милиция. Правителството в Дамаск многократно протестира, че американското присъствие е окупация, нарушава международното право и че САЩ крадат сирийския петрол. Спред изчисленията на сирийските власти до момента американските военни са изнесли петрол за 100 милиарда долара.

Съобщението в четвъртък вечерта дойде часове след като американската армия заяви, че ще разположи още 900 войници в Близкия Изток, за да укрепи своите „способности за защита на силите“.

Пентагонът съобщи за още три опита за атаки с дронове и ракети срещу американски бази в Ирак и Сирия след поредица от удари през последните седмици.

От 17 октомври досега американските войски са били атакувани общо 16 пъти, според Централното командване на САЩ.

Вашингтон също изпрати допълнителни военноморски сили в Близкия Изток, включително две ударни групи самолетоносачи и десантен кораб, превозващ 2000 морски пехотинци.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: САЩ нанесоха ракетни удари по Сирия при „самоотбрана“

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!