Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Владимир Путин изпрати на Германия сигнал на немски: какво каза руският президент

Путин говори на немски за нападките срещу бившия германски канцлер Шрьодер

Ехото от изявленията на бившия лидер на ФРГ Герхард Шрьодер, които предизвикаха скандал в Германия, стигна до стените на Кремъл. Нещо повече, лидерът на Русия дори реши да преведе своята мисъл, изразена на руски, на немски, за да бъде по-убедителна.

В интервю за предаването „Москва. Кремъл. Путин" по телевизионния канал Русия-1, откъс от което публикува в своя телеграм канал журналистът Павел Зарубин, Владимир Путин, по-специално, засегна отношенията с редица западни политици и това, как се различават оценките за едни и същи думи и действия в Русия и в чужбина.

ЗА ЛИДЕРИТЕ, ЗАЩИТАВАЩИ ИНТЕРЕСИТЕ СИ

В отговор на въпроса, че политици и лидери, които преди са работили с руския президент и поддържат контакти с него днес, сега са подложени на обструкция на Запад, Путин даде пример с преговорите с унгарския премиер Виктор Орбан, с когото руският лидер разговаря в Пекин миналата седмица.

- Моят събеседник г-н Орбан е един от малкото европейски политици, които умеят да защитават интересите си. Той прави това упорито и последователно. При това, според мен, доста тактично. Нашите възгледи не винаги съвпадат с неговите. Освен това често сме на напълно различни платформи. Но това не ни пречи да говорим и да търсим решения на някои проблеми“, - подчерта Путин.

ЗА ТОВА, КАК СЕ СПОДЕЛЯТ СИМПАТИИТЕ

Владимир Путин оцени агресивната реакция в Германия на интервюто на Шрьодер за вестник Berliner Zeitung, където той потвърди, че мирните преговори между Москва и Киев миналата пролет са били осуетени от Съединените щати.

- По отношение на бившия канцлер на Германия г-н Шрьодер. Казахте, че се опитват да го разкарат, скрият някъде (за да не се озове някъде около сегашния канцлер Шолц – бел. ред.). Наскоро видяхме една грозна постъпка в канадския парламент, където аплодираха нацистите... Та това искам да кажа. Колкото по-далеч са от Шрьодер, толкова по-близо са до Антъни Рот. До ръководителя на канадския парламент, който симпатизира на нацистите“, подчерта мисълта си президентът с енергични жестове.

ЗА ТОВА, КЪДЕ ИМА ПОРЯДЪЧНИ ХОРА

Ясно е, че темата на съботния ден, организиран в Отава, когато Зеленски беше поканен в парламента и той, заедно с парламентаристите, приветства 98-годишния ветеран от дивизията на SS Галиция Ярослав Хунке (Гунка), и възходът на нео- нацизма тревожи руския президент.

- За да ме чуят хората в Германия, ще се опитам да кажа това дори на немски.

След като повтори фразата си за отдалечеността от Шрьодер и близостта до Рот на езика на Гьоте и Ман, Владимир Путин завърши така:

- В Германия има много порядъчни, свестни хора. И съм сигурен, че мнозина ще чуят това.

КАКВО КАЗА ШРОДЕР?

Бившият канцлер на Германия разказа, че през 2022 г. към него са се обърнали с молба от Украйна дали може да действа като посредник между Москва и Киев и да предаде съобщение на президента на Русия. Но през март 2022 г., по време на преговорите в Истанбул с руската страна, украинците спряха, „защото не им беше позволено и нищо не можеше да се приеме, защото „всичко ще решат допълнително във Вашингтон“.

Шрьодер посочи и пет точки, които могат да доведат до мир. Говореше се по-специално за Крим като „част от руската история“ и за невлизането на Киев в НАТО, но с предоставянето на гаранции за сигурност на Украйна.

Превод: ЕС

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Владимир Путин изпрати на Германия сигнал на немски: какво каза руският президент - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!