Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Явор Куюмджиев: Ще бъде много интересно как ще получим задължителното одобрение за новите блокове на АЕЦ „Козлодуй“ от Австрия, Германия и Гърция

До 3 г. ще започне строителството, а до 10 г. ще бъде готов 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“. Това заяви днес сутринта министър-председателят Николай Денков преди началото на заседанието на Министерския съвет. По думите му, със същото решение ще започне и подготовка за 8-и блок на атомната централа.

КритичноБГ се свърза с енергийният експерт Явор Куюмджиев, който коментира думите на премиера Денков.

„Малко е оптимистично, честно казано, защото процедурите, които една бъдеща атомна електроцентрала трябва да извърви са много на брой и времеемки. Пример за една от най-тежките процедури е съгласието на „Евроатом“ (Европейска общност за атомна енергия). Това е агенция към Европейската комисия, в която членуват всички страни-членки на Европейския съюз и съгласие за ново строителство се взима с пълно единодушие. На мен ми е много любопитно Германия, Австрия и Гърция как ще се съгласят и колко време ще отнеме, за да се получи тяхното съгласие. Много добре си спомням как през 2006 година взехме последното съгласие на Австрия за АЕЦ „Белене“. Сложно е. Много“, заяви, Явор Куюмджиев, който е бивш заместник-министър на икономиката и енергетиката.

„Другата процедура, която според мен ще отнеме време е лицензирането на площадката. Защото подготовката на площадка за строителство на атомна електроцентрала е процес, които изисква много време, пари и проектиране. Искането се внася в агенцията за ядрено регулиране за одобряване на тази площадка. Колко време ще отнеме това – не мога да кажа. Но принципно от момента на взимане на решение за изграждане на нова АЕЦ до одобряването на всички документи времето е между 7 и 10 години. Така че тази срокове са малко оптимистични според мен. Въпреки че известна част от процеса е извървян, тъй като е избрана площадка“, каза енергийният експерт.

Но не граничи ли заявката на премиера акад. Николай Денков с популизъм, попитахме Явор Куюмджиев. „Да, граничи и не е професионално.“

„Разрешение за строежа на новите два блока трябва да търсим от Румъния, тъй като електроцентралата е на тяхната граница. Това е едното разрешение, докато другото е от „Евроатом“. Там ще е по-трудно, особено с Австрия, която категорично в конституцията си е записала забраната за ядрена енергетика; Германия с новата си политика за приключване на ядрената енергетика, но и получаване на съгласие от Гърция ще е проблем“, поясни трудностите пред които ще се изправи България при реализирането на заплануваните нови два атомни реактора.

Ще успеят ли новите мощности да заменят изцяло „мариците“? „Не напълно, защото въглищната енергетика в България е около 4500 мегавата, а двата блока, които те планират ще бъдат 2600 мегавата. Ще са необходими още 2000 мегавата, които аз категорично твърдя, че трябва да се построи и АЕЦ „Белене“. За строител е избрана компанията „Уестингхаус“, които ще трябва да построят реакторите АР 1000. Ние обаче ще бъдем експеримент в световен мащаб, тъй като досега фирмата няма изцяло завършени подобни реактори. На книга имат – в Китай, но заради закъснение със строителството и други съпътстващи проблеми китайците сами си довършиха 4-те блока, които се строяха там. Има и още два подобни реактора, които 30 години се строят в САЩ, но все още не са пуснати в експлоатация“, каза още енергийният експерт Явор Куюмджиев пред КритичноБГ.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Явор Куюмджиев: Ще бъде много интересно как ще получим задължителното одобрение за новите блокове на АЕЦ „Козлодуй“ от Австрия, Германия и Гърция

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!